Syyskuun lopussa päättyneessä SPARCS (Sustainable energy Positive & zero cARbon CommunitieS) -hankkeessa tutkittiin ja demonstroitiin innovatiivisia ratkaisuja älykkäiden ja kestävämpien energiajärjestelmien suunnitteluun ja käyttöönottoon eurooppalaisissa kaupungeissa. Näin kaupungeilla oli mahdollisuus kehittyä hiilineutraaliin ja energiapositiiviseen suuntaan. Lisäksi hankkeessa tarkasteltiin kestävämpiä liikkumisen ratkaisuja ja kehitettiin liikenteen solmukohtien toimivuutta. Hanketta rahoitettiin EU:n Horizon 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta.
SPARCS-hankkeen keskeinen tavoite oli energiapositiivisuus, joka tarkoittaa paikallisen energiantuotannon kasvattamista yli oman tarpeen uusiutuvan energiantuotannon ja energiatehokkuuden avulla. Eli kyseinen alue tuottaa paikallisesti uusiutuvaa energiaa enemmän kuin sitä alueella kulutetaan. SPARCS-hankkeeseen voi perehtyä tarkemmin sen verkkosivuilla.
SPARCS-hankkeen lopputilaisuus pidettiin 11.-12.9.2024, myös ENPA-hankkeen asiantuntijat osallistuivat tapahtumaan.
– Alueellisten energiaratkaisujen toteutus on vielä uutta kaupungeissa. Siksi hankkeiden käynnistyminen vaatii huomattavan määrän eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Oppina ja muistutuksena SPARCSin seminaarista saimme, että osapuolten kuuleminen ja toimiva tiedonvaihto on onnistumisen ydin. Organisaatioilla voi olla hieman erilaisia tarpeita ja tavoitteita, mutta silti on mahdollista toteuttaa kaikkia hyödyttäviä energiaratkaisuja, tiivistää lopputilaisuuden annin ENPA-hankkeen Helsingin kaupungin projektipäällikkö Timo Määttä.
SPARCS-hankkeen julkaisuihin koottiin opit Espoon alueilla tehdyistä energian ja liikkumisen demonstraatioista. Näillä opeilla tuetaan Espoon uusien kaupunginosien Finnoon ja Keran kehittämistä. Julkaisuihin koottuja sisältöjä voidaan hyödyntää myös muilla, erityisesti rakentuvilla ja kehittyvillä kaupunkialueilla. Lisäksi hankkeessa tuotettiin kestävän ja älykkään kaupunkialueen yhteiskehittämisen malli.
Finnoon pelikirja – SPARCS-hankkeen oppeja ja sovellusmahdollisuuksia Finnoon alueelle
Tähän julkaisuun on kerätty yhteen keskeiset nostot ja opit SPARCS-hankkeen energian ja liikkumisen demonstraatioista. Kyseisillä opeilla tuetaan erityisesti uuden Finnoon alueen kehittämistä. Finnoo on voimakkaasti kehittyvä uusi alue eteläisessä Espoossa Itämeren rannikolla, johon on kaavailtu asumista yli 17.000 uudelle asukkaalle.
Tutustu Finnoon energian ja liikkumisen pelikirjaan SPARCS-hankkeen verkkosivuilla.
Keran energian ja liikkumisen pelikirjat
Keran energian pelikirja – SPARCS-hankkeen oppeja ja sovellusmahdollisuuksia Keran alueelle -julkaisuun on kerätty yhteen keskeiset nostot tehdyistä energian demonstraatioista sekä Keran alueelle tuotetuista selvityksistä.
Kera on tulevaisuuden uusi kestävän kehityksen mukainen kaupunginosa Espoossa lähijunaraiteen varrella, jossa päätavoitteena on ollut luoda alueelle hiilineutraali alueellinen lämmitysratkaisu. Tämä mahdollistaa hukkalämpöjen hyödyntämisen ja kiinteistöjen kaksisuuntaiset energiaratkaisut. Alueen kiinteistöissä sovelletaan energiaa säästäviä ja tuottavia teknologioita, ja investointien kannattavuuteen etsitään ratkaisuja esimerkiksi energiayhteisöjen avulla.
SPARCS-hankkeessa liikkumista tarkasteltiin sähköisen liikenteen, energia- ja liikennejärjestelmien välisten linkitysten sekä kestävien liikennetottumuksien ja uusien kestävien liikkumismallien näkökulmasta osana energiapositiivisia alueita. Hankkeen sähköisen liikkumisen oppeja ja sovellusmahdollisuuksia Keran alueelle -pelikirjaan on kerätty yhteen SPARCS-hankkeen kestävän liikkumisen demonstraatioiden keskeiset nostot. Keran aluetta kehitetään erityisesti kävelyn, pyöräilyn, julkisen liikenteen ja jakamistalouden mukaisten jaettujen liikkumispalveluiden varaan.
Tutustu Keran energian ja liikkumisen pelikirjoihin SPARCS-hankkeen verkkosivuilla.
Yhteiskehittämisen malli
SPARCS-hankkeessa luotiin kestävän ja älykkään kaupunkialueen yhteiskehittämisen malli yhteistyössä kaupunkikehittämisen sidosryhmien kanssa. Malli tarjoaa työkaluja yhteistyössä kaupunkiorganisaation, yritysten, oppilaitosten, tutkimuslaitosten, muiden organisaatioiden ja järjestöjen sekä asukkaiden kanssa tehtävän erityyppisten kaupunkialueiden kehittämisen tueksi. Malli on sovellettavissa kaikille kaupunkialueille ja kehittämiskohteiksi tunnistetuille kaupunkisysteemeille.
Perehdy Yhteiskehittämisen malliin SPARCS-hankkeen verkkosivuilla.
ENPA-hankkeessa selvitetään vähähiilisen ja energiaomavaraisen alueellisen energiapalvelun hankintaa pääkaupunkiseudulla. Hankkeen toteuttavat Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit sekä Metropolia Ammattikorkeakoulu 1.11.2023–31.10.2026. Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama ja osa HEVinnovations-ohjelman hankeportfoliota.
Lue lisää ENPA-hankkeesta sen verkkosivuilta.