Yhteiskehittäen ja yrittäjiä tukien hyvinvointia kaupunkilaisille

Kartoittamalla yrittäjien tarpeet ja yritysten kehitysaikeet voidaan saavuttaa alueellista vaikuttavuutta kaupunkiympäristössä asuvien kansalaisten hyvinvointiin, jota KauKo – Kaupunkiympäristöt Kokeilualustoina hyvinvointi-innovaatioille -hanke tavoittelee. Tämän tavoitteen tiimoilta hanke järjesti Uudenmaan alueella toimivien pk-yrittäjien liiketoiminnan tukemiseksi kaksi tuote- ja palveluideoiden kehittämistyöpajaa syksyllä 2024. Yrittäjille tarjottiin hyvinvointituotteiden ja -palveluiden kehittämiseen konkreettisia työkaluja sekä kerrottiin erilaisista yhteistyön mahdollisuuksista esimerkiksi ammattikorkeakoulun ja alueellisten toimijoiden kanssa.

Kuvituskuva: Henkilö pyöräilemässä
Kuva: Ninni West

Molemmat työpajat järjestettiin Laurea-ammattikorkeakoulun Leppävaaran kampuksella. Työpajoissa kartoitettiin yrittäjien tarpeita ja toiveita sekä aloitettiin suunnittelemaan ja kaupallistamaan eri vaiheissa olevia tuote- ja palveluideoita valmiimmiksi kohdemarkkinoita ajatellen. Yrittäjät pääsivät suunnittelemaan, tarkentamaan ja luomaan myös täysin uusia käytänteitä toimintaansa saatuaan ohjausta palvelumuotoilun menetelmien ja työkalujen käyttöön. Erilaiset yhteistyönmahdollisuudet olivat laajalti esillä molemmissa työpajoissa, ja myös rahoitusta omana yrittäjiä kiinnostavana teemana sivuttiin.

Yrittäjät pohtivat Yhteistyön tarpeet ja mahdollisuudet -työpajassa kaupungissa asuville suunnattujen terveyttä ja liikkumista edistävien tuotteiden ja palveluiden tarpeellisuutta ja houkuttelevuutta ennakoinnin näkökulmasta. Tarkemmaksi tarkastelunäkökulmaksi tähän valikoitui Hyvinvointikäsityksen laajeneminen. Työpajassa yrittäjät pääsivät kirkastamaan omia ideoitaan ja rakentamaan muun muassa sidosryhmäkarttaa, joka konkretisoi hyvinvointi-innovaatioiden käytäntöön viemistä. Sidosryhmäkartat täydentyivät yhteistyötahoilla kuten rahoittajatahoilla, teknologiakumppaneilla, viestintää ylläpitävillä tahoilla sekä järjestötoimijoilla.

Yrittäjiä ohjattiin käyttämään Business Model Canvas -työkalua soveltuvin osin oman liiketoimintamallinsa selkeyttämiseen. Business Model Canvas ottaa huomioon yrityksen yksilöllisen asiakas- ja palvelulogiikan. Työkaluna se tarjoaa myös visuaalisen mallin, joka auttaa yrityksiä kuvaamaan, suunnittelemaan ja kehittämään liiketoimintamallejaan. Työkalun avulla yrittäjän on myös helpompi kertoa palveluideastaan niin yrityksen sisällä kuin esimerkiksi potentiaalisille rahoittajille. Erilaiset yhteistyömahdollisuudet, kuten korkeakoulun kautta opiskelijayhteistyönä tuotetut markkinakatsaukset ja muut toimeksiannot, olivat myös esillä tässä ensimmäisessä työpajassa.

Tuote- ja palvelukonseptisuunnitelma -työpajassa yrittäjille esiteltiin, mitä hyötyjä ketterä kokeileminen ja konseptointi voi tuoda pk-yrittäjien arkeen ja kuinka he voivat tehdä onnistuneen markkinalanseerauksen. Onnistunutta lanseerausta lähdettiin pohjustamaan fiktiivisen mainoksen avulla. Tämän menetelmän avulla voi testata onko tuotteelle tai palvelulle kysyntää. Menetelmä auttaa myös kirkastamaan ja tiivistämään palvelukuvauksen. Tässä työpajassa tuotiin uudelleen esiin erilaisia yhteistyömahdollisuuksia. Yrittäjille esiteltiin muun muassa Laurea-ammattikorkeakoulun, juuri toimintansa aloittanutta, LaureaLiike-oppimisympäristöä, joka mahdollistaa fysioterapeuttiopiskelijoiden ja työelämän sujuvan yhteistyön opintojaksoilla, hankkeissa sekä työelämäharjoitteluissa. KauKo-hankkeen puitteissa LaureaLiike tarjoaa yrityksille ympäristön, jossa on mahdollista päästä kehittämään, kokeilemaan ja testaamaan hyvinvointia edistäviä palveluita ja tuotteita.

Yrittäjät kokivat hyötyvänsä työpajoista ja kuvailivat niiden olleen työntäyteisiä. Palautteissaan he kertoivat, että työpajoissa olleet tehtävät pistivät heidät miettimään vielä tarkemmin omaa konseptiaan, ja sitä mitä suunnitellun palvelun toteutus todella vaatii. Yrittäjät kokivat muiden hyvinvointi- ja terveysalan asiantuntijoiden kanssa käydyt yhteiset keskustelut myös antoisina. KauKo –hankkeen kevättalvella 2025 järjestämät kaksi yritystilaisuutta toimivat hyvänä jatkumona myös syksyn 2024 työpajoihin osallistuneille yrittäjille. Näissä tilaisuuksille yrittäjille tarjotaan tietoa, tukea ja intoa liiketoiminnan kehittämiseen. Tilaisuuksissa on inspiroivien asiantuntijoiden teemapuheenvuoroja sekä valmennukselliset osiot.