Kiertotalot-hankkeessa pääkaupunkiseudusta halutaan rakentamisen kiertotalouden suunnannäyttäjä

Kiertotalot-hanke vie pääkaupunkiseudun rakentamisen kiertotalouden uudelle tasolle, edistäen innovaatioita ja ympäristöystävällisempiä käytäntöjä. Tavoitteenamme on tehdä pääkaupunkiseudusta kiertotalouden ja biotalouden suunnannäyttäjä, jossa rakennuskannan elinkaaritehokas käyttö ja ehjänä purkamisen sekä uudelleenkäytön liiketoimintamallit vievät alaa eteenpäin.  

Kuva: Jussi Hellsten
Kuva: Jussi Hellsten

Kiertotalot-hanke on kaksivuotinen pääkaupunkiseudun kaupunkien sekä HSY:n toteuttama ryhmähanke. Hankkeessa Helsinki, Espoo, Vantaa sekä HSY edistävät pääkaupunkiseudun rakentamis- ja kiinteistöalan siirtymää hiilineutraaliin kiertotalouteen. Innovatiivisessa ja kestävän kehityksen tavoitteista tukevassa hankkeessa halutaan vahvistaa alueellista innovaatio- ja liiketoimintaa etsimällä uusia toimintatapoja ja ratkaisuja turhan purkamisen estämiseen ja rakennusosien uudelleenkäyttöön ja väliaikaiskäyttöön sekä tuoda yhteen pääkaupunkiseudun kaupungit sekä paikalliset yritykset edistääkseen pääkaupunkiseudun rakennus- ja kiinteistöalan siirtymistä kohti kiertotaloutta ja hiilineutraaliutta.

Kiihtyvä luontokato ja ilmastokriisi asettavat rakennusalalle kasvavat vaatimukset hiilijalanjäljen pienentämiseksi ja luonnonvarojen kulutuksen vähentämiseksi. Muuttuvat toimintaympäristöt vaikuttavat kaupunkirakenteisiin, ja tekevät tulevaisuuden vaikutusten ennakoimisesta haastavaa. Tämän takia kestävä ja älykäs rakentaminen on välttämätöntä erityisesti kasvavilla alueilla, joilla asukasmäärät, investoinnit ja päästöt ovat suuria. Pääkaupunkiseudun haasteita ratkaistaan kuntien ja yksityisen sektorin yhteistyöllä, joka tukee kestävää kehitystä ja luonnon kunnioittamista.

Tarkoituksena on edistää kestävien ja kiertotalouden mukaisten ratkaisujen syntyä jokapäiväisessä rakentamisessa. Hankkeen tavoitteena on edistää olemassa olevan rakennuskannan mahdollisimman tehokasta käyttöä, rakennusten elinkaaren pidentämistä ja rakennusosien uudelleenkäyttöä. Hankkeen varsinaisia kohderyhmiä ovat pk-yritykset, jotka kehittävät kiertotaloutta ja korkean jalostusasteen biotaloutta, sekä tki-toimijat, jotka voivat tehdä yhteistyötä yritysten kanssa.  

Verkostoitumista ja pohdintaa tasolasien uusiokäytöstä

Hanke on rakennettu yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa, ja se tarjoaa yrityksille mahdollisuuden kehittää ja testata kiertotalouden mukaisia innovaatioita. Yhteistyöverkostosta haluamme rakentaa laajan, ja siihen kuuluvat muun muassa alueelliset kiinteistönomistajat, rakennusliikkeet, materiaalitoimittajat sekä kiertotalouden asiantuntijat. Kiertotaloissa haluamme edistää seudullisia käytäntöjä, verkostoja sekä muita yhteistyömuotoja helpottamaan yritysten ja kaupunkien välistä yhteistyötä rakentamisen kiertotaloudessa. Tätä tavoitetta lähdimme toteuttamaan heti Kiertotalojen ensimmäisessä tilaisuudessa helmikuussa. Paikan päälle kokoontui monen alan asiantuntijoita, kuten insinöörejä, arkkitehteja, vastuullisuusjohtajia ja haitta-ainetutkijoita. Yksi keskeisistä keskustelunaiheista oli tasolasien uusiokäyttö ja kierrättäminen turvallisesti. Usein tasolasit saattavat sisältää haitta-aineita kuten PCB:tä ja niiden uusiokäyttö täytyy suunnitella erittäin huolellisesti ja harkitusti, esimerkiksi vähemmän vaativissa ympäristöissä, kuten ei-lämmitetyissä tiloissa tai ulkomaille vientiin.

Castellum-yrityksen edustaja Elmeri Nordenswan jakoi kokemuksiaan lasiseinien uudelleenkäytöstä ja haasteista, kuten yli kymmenen vuoden ikäisten lasiväliseinien desibelivaatimusten täyttämisestä. Vaikka lasit voidaan purkaa ja käyttää uudelleen, logistiikkahaasteet ja kysymykset siitä, kuka ostaa puretut osat, nousivat esiin. Keskustelua herätti myös kysymys siitä, voisiko kuntasektori tukea enemmän käytännön toteutuksessa ja miten kiertotalouden periaatteet voitaisiin paremmin liittää rakennusprojekteihin.

Rakennusten ja rakennusosien elinkaaren pidentäminen on keskeistä rakentamisen kiertotaloudessa

Olemassa olevan rakennuskannan elinkaaritehokas käyttö on keskeinen tekijä kestävässä rakentamisessa. Tehostamalla tilojen käyttöastetta ja etsimällä keinoja rakennusten elinkaaren pidentämiseen voimme vähentää turhaa purkamista ja säilyttää kiinteistöjen arvon. Tämä edellyttää tilojen väliaikaiskäytön sekä niiden käyttöastetta parantavien innovatiivisten ratkaisujen löytämistä. Tavoitteiden toteutuessa loisimme pk-seudun toimijoille lisää toimitiloja, mahdollistaisimme rakennuksien elinkaaren maksimoimisen ja sen tuomat hiilineutraaliuden hyödyt rakennuksien varastoidessa itseensä muutoin purkamisskenaariossa vapautuvat hiilipäästöt.

“On tärkeää ymmärtää erilaisten rakennusten alhaisien käyttöasteiden monisyisyys voidaksemme saavuttaa tavoitteemme tilojen aktivoimiseksi kestävällä tavalla” kommentoi Vantaan kaupungin osahankkeen edustaja ja asiantuntija Marina Pesic.

Tavoitteiden toteuttaminen on aloitettu selventämällä tilanteen kokonaiskuvaa. Tähän vaaditaan kokonaisvaltaisen lähestymistavan hallitsemista – moniammatillinen yhteistyö on avainasemassa pyrkiessämme löytämään aikaa ja maailman muutoksia kestäviä ratkaisuja toimitilojen käyttöasteen nostamiseksi ja rakennusten elinkaaren jatkamiseksi. Tavoitteiden saavuttamiseksi haastattelemme moniammatillista verkostoa ja luomme asiantuntijayhteisön, joka tukee hankkeen etenemistä. Tämä yhteisö tarjoaa ajankohtaisen kuvan ilmiöiden nykytilasta ja ideoita kehitysmahdollisuuksista, joita voidaan käsitellä hankkeen aikana, esimerkiksi innovaatiohaasteiden tai pilottien kautta. Haastattelujen ja aineiston avulla selvitämme, mitkä rakennustyypit ovat yliedustettuina tyhjillä tiloilla ja mitä toimijoilta puuttuu sopivia toimitiloja. Näiden ilmiöiden yhdistäminen tuo mahdollisuuksia uusille työpaikoille ja yrittäjien tukemiselle, samalla edistäen pk-seudun hiilineutraaliutta ja kiinteistökehitystä. Hankkeen avulla voimme siis myös vaikuttaa asenteiden muutokseen ja tuoda esiin tyhjien tilojen mahdollisuuksia haasteiden sijaan.

Kiertotalo-hankkeen päämääränämme on myös edistää pääkaupunkiseudun tavoitetta tulla hiilineutraaliksi alueeksi. Rakennuksia peruskorjatessa ja lopulta purkuvaiheessa rakennusosien ehjänä purkaminen ja uudelleenkäytön liiketoiminnan edistäminen ovat keskeisiä keinoja rakentamisen hiilijalanjäljen vähentämiseksi ja luonnonvarojen säästämiseksi. Kehitämme Kiertotalot-hankkeessa kuntien purkamisen prosesseja niin, että niissä huomioidaan entistä laajemmin kiertotalous ja erityisesti rakennusosien uudelleenkäyttö. Tämä luo taloudellisia etuja, kuten resurssien säästöjä ja jätehuollon kustannusten alenemista, samalla edistäen vihreää siirtymää rakennussektorilla ja tarjoamalla alueen toimijoille mahdollisuuden olla kansainvälisiä edelläkävijöitä rakentamisen kiertotaloudessa.

”Kiertotalot-hankkeessa pääsemme pilotoimaan uusia ratkaisuja käytännössä Espoon omissa kiinteistöissä. Ensimmäisiä kokeiluja tehdään jo nyt kevään aikana. Pilottien ja hankkeen tulevan innovaatiokilpailun kautta opimme, miten nykyistä purkamisen prosessia tulisi kehittää enemmän kiertotalouden mukaiseksi. Alan yrityksille ja muille toimijoille pilotit antavan hienon mahdollisuuden kokeilla uusia tuotteita ja palveluita sekä kehittää omaa kiertotalousliiketoimintaansa.”,  kannustaa hankkeen projektipäällikkö, Tiia Tuuri Espoon kaupungin Kestävän kehityksen osaamiskeskuksesta.

 

Innovaatiohaasteen avulla kohti kestävämpiä rakennusratkaisuja

Kiertotalo-hankkeessa järjestämme innovaatiokilpailun ja useampia pilotteja, joiden avulla innovoidaan uusia tapoja rakennusmateriaalien kierrättämiseen ja uudelleenkäyttöön, sekä jätteiden minimointia ja ympäristöystävällisten ratkaisujen kehittämistä rakennusprojekteissa. Haaste starttaa vuoden 2025 aikana.

“Toivomme mukaan niin alalla jo toimivia, kuin vasta ideatasolla ratkaisujaan kehittäviä tahoja. Ajatuksena on törmäyttää ja sparrata esiin aidosti hankintakelpoisia ratkaisuja” hankkeen erityisasiantuntija Ronny Rantamäki Helsingin kaupungilta.

Innovaatiohaaste luo hienon mahdollisuuden pienille ja keskikokoisille yrityksille osallistua testauksiin ja pilotoida ratkaisujaan pääkaupunkiseudun kunnallisten hankintojen ja rakennusprosessien yhteydessä. Tällöin yritykset voivat kehittää innovaatioitaan käytännössä ja saada arvokasta palautetta.

Kiertotalot-hankkeessa tarjoamme yrityksille myös kansainvälistä näkyvyyttä ja kasvun mahdollisuuksia, kun pilottien tuloksia esitellään alan tapahtumissa myös Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa, kertoo Tiia Tuuri.

Innovaatiohaasteen tarkempi alkamisajankohta julkistetaan keväällä – nyt on siis oiva aika alkaa seuraamaan kaikkia tiedotuskanaviamme!

  • Kiertotalosklusterin uutiskirje
  • HEVi-ohjelman uutiskirje
  • HEVI LinkedIn kanava


Huhtikuussa järjestämme myös seuraavan Kiertotalot-aamukahvit – ilmoittaudu mukaan ja tule kuulemaan lisää ehjänä purkamisen ja rakennusosien uudelleenkäytöstä sekä purkuprosessien kehittämisestä kunnissa!