Kudos³ - uusi monikerroksisen kehittämisen malli syntyy luovien alojen tarpeista

Digital Creative Industries and Beyond (DCIB) -hankkeessa on kehitetty uudenlainen lähestymistapa digitaalisten luovien alojen, erityisesti audiovisuaalisen alan, liiketoiminnan, johtamisen ja sisällöntuotannon kehittämiseen. Aalto-yliopistossa on tehty kehittämistyötä ammattikentän tarpeita kuunnellen ja toimialan tilannetta analysoiden. Kudos³ malli on saanut muotonsa käytännön tarpeista: miten käsitellä samanaikaisesti liiketoiminnan epävarmuuksia, johtamisen murrosta ja sisällön kehittämisen kompleksisuutta?

Kudos³ yhdistää systeemisen ajattelun ja design thinking -menetelmien vahvuudet. Malli perustuu oivallukseen, että luovien alojen kehittämistyössä ei voi erottaa toisistaan ihmisiä, rakenteita ja merkityksiä. Siksi malli tarjoaa kolme käytännön työkalua, joiden avulla ammattilaiset ja organisaatiot voivat jäsentää monimutkaisia tilanteita, kehittää toimintatapojaan ja tuottaa uusia ideoita: Horisontti, Majakka ja Tarina.

Kudos³ -mallin kolme työkalua – Horisontti, Majakka ja Tarina – muodostavat kokonaisuuden, joka auttaa organisaatioita rakentamaan tulevaisuuden kestävää toimintaa liiketoiminnan, johtamisen ja sisällöntuotannon näkökulmista. Horisontti on tulevaisuusorientoitunut työkalu, jonka avulla organisaatiot tarkastelevat toimintaansa laajasti suhteessa teknologisiin kehityssuuntiin, asiakastarpeisiin, kulttuurimuutoksiin ja uusiin ansaintalogiikkoihin. Se yhdistää skenaariotyöskentelyä, arvolupausanalyysiä ja systeemisten suhteiden visualisointia, tukien strategista päätöksentekoa. Majakka keskittyy johtamisosaamisen kehittämiseen korostaen empatiakartoituksen, ryhmädynamiikan ja roolirakenteiden ymmärtämistä, erityisesti esihenkilöille ja projektipäälliköille, jotka toimivat epävarmassa ja jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä.
Tarina puolestaan syventyy vaikuttavan sisällön rakentamiseen, tukien sisällöntuottajia kohdeyleisön näkökulmien, hahmojen välisten suhteiden ja narratiivirakenteiden hahmottamisessa hyödyntämällä design thinkingin kartoituksiin ja systeemiseen ajatteluun pohjautuvia visualisointi- ja kartoitustekniikoita.

Monikerroksisen kehittämisen malli ei pyri ratkaisemaan ongelmia lineaarisesti, vaan auttamaan luovia toimijoita hahmottamaan monimutkaisuutta, tekemään tietoisempia valintoja ja kehittämään uusia toimintatapoja, jotka vastaavat tulevaisuuden tarpeisiin.

Yhdessä nämä kolme työkalua muodostavat käytännöllisen, mutta ajattelultaan syvällisen mallin, joka soveltuu erityisesti silloin, kun luovan työn konteksti on sekä teknologisesti muuttuva että inhimillisesti haastava. Mallia tullaan pilotoimaan Aalto-yliopiston DCIB-hankkeen järjestämissä työpajoissa, jotka on suunnattu digitaalisten luovien alojen ammattilaisille ja yrityksille.