Tuore blogimme kaipasi taustoittavaa tekstiä. Tylsien rahoitusritirimpsujen sijaan päätin keskittyä näissä lyriikoissa siihen, mikä HEVi:ssä saa juuri oman sydämeni sykkimään – lisäksi loppuun laitan faktat, eli kerron siitä, millaisesta instrumentista on kyse ja kuinka työhön pääsee mukaan.
Tietenkin se, että yritämme päästä eroon siitä kuuluisasta hankehumpasta. Kaupungit pääsevät yhdessä muiden ekosysteemitoimijoiden kanssa määrittämään sen, millaisia hakuja avaamme ja kuinka usein (todennäköisesti yksi tai kaksi kertaa vuodessa). Tunnistamme siis yhdessä haasteita ja tarpeita, joiden pohjalta avaamme haut.
Lisäksi tavoittelemme vaikuttavaa hankeportfoliota, emme yksittäisiä hankkeita. Kyse on kokonaisuuksista, joissa tekeminen syöttää toisiin hankkeisiin ja jo olemassa olevaan toimintaan. Kun minä ja kollegani suljemme silmämme, näemme kehämäisesti rakentuvia tekijöiden ja toiminnan verkostoja, joissa eri toimijat voivat nähdä itsensä osana mielekkään kokonaisuuden rakentumista sekä jakaa resursseja ja osaamista – ihan näkemisen arvoisia päiväunia, näin Teams-palaverien lomassa.
Tästä päästäänkin koko jutun pointtiin. Innovaatiot syntyvät harvoin tynnyrissä. Yleensä ne vaativat toteutuakseen usean pienen ja suuren toimijan tarpeiden ja ymmärryksen törmäämistä. Erityisesti julkisilla toimijoilla on tässä törmäytyksessä oma iso roolinsa. Erilaisille innovaattoreille kaupunki voi olla mahdollistaja, jolla on sekä valtaa että rajapintaa. Kaupungit voivat toimia vaikkapa uusien tuotteiden kokeilualustana, tuoda useita toimijoita yhteen hubien ja kiihdyttämöiden avulla, tai muuten poistaa esteitä innovaatioiden tieltä.
Koska pyrimme HEVi:ssä tekemään isompia kokonaisuuksia, parhaat yhteistyökumppanit ovat sellaisia, joilla on tahtoa ja mahdollisuus sitoutua koko ohjelmakautemme kestävään kehittämiseen. Pieniä pistäytyjiäkin toki tarvitaan. Pitkä sitoutuminen on tietenkin paljon pyydetty, mutta kannattaa muistaa, että kaikki alkaa tutustumisella.
Saatat kenties jo olla sisällä alueellisessa innovaatiotoiminnan kehittämisessä, ja silloin tiedät, että ensimmäinen haku sulkeutui 25.9.2022. EURA2021-järjestelmän käynnistymisvaikeuksista johtuen ensimmäisistä hankkeista ei ole vielä voitu tehdä virallista päätöstä, mutta olemme koko vuodenvaihteen olleet täyttä häkää suunnittelemassa seuraavia rahoituskierroksia ja toinen kierros avattiinkin EURA:ssa 27.2.2023. Hakua voi tarkastella täällä.
EURA:n tankkaamisen ohella kannattaa osallistua hakuinfoihin ja hankevalmistelun tueksi järjestettäviin työpajoihin. Nyt avautunut toinen hakukierros on auki 25.4.2023 asti.
HEVi eli pääkaupunkiseudun ekosysteemisopimus on jatkoa 6Aika-strategialle (googlettamalla löytyy lisää tietoa). Kyseessä on TEM:n, Espoon, Helsingin ja Vantaan välinen innovaatiotoimintaa tukeva ja kiihdyttävä ohjelma vuosille 2021–2027. Ohjelmakauden aikana on tarkoitus rakentaa hieman yli 30 miljoonan euron arvoinen, alueellista innovaatiotoimintaa tukeva hankeportfolio neljässä eri kärkiteemassa:
Menetelmälliset kokonaisuudet jakautuvat kolmeen eri teemaan:
Pääasiallisina HEVi:n tontilla olevina instrumentteina meillä ovat käytössä EAKR ja ESR+, mutta tilaisuuden mukaan pyrimme hyödyntämään aina parasta tarjolla olevaa hankerahoitusta.
Mikäli sinulla on parempaa innovaatiotoimintaa tuottava hankeidea, tai kuten meillä, sydän auki innovaatioille ja innovaatiotoiminnan kehittämiselle, niin ota yhteyttä, seuraa meidän Linkedin-postauksia tai kotisivuja ja tule mukaan tapahtumiin. Voit myös käydä jättämässä hankeideasi ja yhteystietosi meidän avoimelle Miro-taululle tai vain tutustua siellä esiin nostettuihin teemoihin.
Katsotaan mitä kaikkea hienoa voitaisiin tehdä yhdessä!
Pekka Enroth