Aamiaista ja verkostoitumista virtuaalituotannon teemojen äärellä

Torstaina 16. toukokuuta 2024 Arabian Metka Cafella järjestettiin heTKInen-aamukahvituokio, joka tarjosi inspiroivia puheenvuoroja, käytännön esimerkkejä ja verkostoitumista virtuaalituotannon teemojen äärellä. Tapahtuma keräsi paikalle kymmeniä digitaalisten luovien alojen ammattilaisia nauttimaan aamiaisesta, ja samalla jakamaan kokemuksiaan ja oppimaan uutta virtuaalituotannoista. Tapahtuman järjesti EU:n osarahoittama Digital Creative Industries and Beyond -hanke.

Aamupäivä alkoi Metropolia Ammattikorkeakoulun lehtorin Samuli Homasen esityksellä, jossa hän valaisi virtuaalituotannon historiaa ja nykyisiä mahdollisuuksia. Hän tarjosi myös pikakatsauksen DCIB-hankkeen kautta toteutettuun virtuaalituotannon pilottiohjelmaan, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa kuluneena keväänä 2024. Ohjelma on tarjonnut osallistujille käytännönläheistä oppia ja konkreettisia hyötyjä, ja se tullaan järjestämään uudelleen keväällä 2025.

Tapahtuman toisena esityksenä oli odotettu Suomen suurimman virtuaalituotantostudion, Fireframe Studiosin, puheenvuoro. Markus Helminen (Director of Virtual Production), Annemi Kuusela (Producer) ja Kasper Leppänen (VFX Artist) kertoivat monipuolisesti erilaisista Fireframe Studiosin projekteista ja niiden taustoista. Esityksen aikana yleisö pääsi nauttimaan myös eksklusiivisesta, vielä julkaisemattomasta videomateriaalista, mikä herätti suurta kiinnostusta ja innostusta.

Tapahtuman päätteeksi osallistujat jäivät paikalle keskustelemaan ja verkostoitumaan vapaamuotoisesti toistensa kanssa. Tämä mahdollisuus oli monille arvokas, sillä se tarjosi tilaisuuden vaihtaa ideoita, laajentaa verkostoja ja ottaa ensimmäisiä askelia kohti uusia yhteistyömahdollisuuksia.

Suomen suurimman virtuaalituotantostudion, Fireframe Studiosin Markus Helminen, Annemi Kuusela ja Kasper Leppänen kertomassa virtuaalituotantoprojekteistaan. (Kuva: Venla Välimaa)

Lisämausteena opiskelijainfotilaisuus ja demopäivä

Ammattilaisille suunnatun heTKInen-tapahtumaosuuden perään järjestettiin opiskelijoille kohdennettu lyhyt infotuokio, jossa opiskelijat pääsivät tapaamaan Fireframe Studiosin edustajia kasvotusten ja keskustelemaan mahdollisista työllistymis- ja harjoittelumahdollisuuksista. Tämä infotilaisuus järjestettiin matalalla kynnyksellä Fireframe Studiosin toiveesta.

heTKInen-aamukahvituokion jälkeen osallistujia rohkaistiin tarttumaan tilaisuuteen tutustua Metropolian Arabian kampuksen luovien alojen opiskelijoiden tuotoksiin, sillä samana päivänä, heti heTKIsen jälkeen, Arabian kampuksella järjestettiin Metropolian median, muotoilun, konservoinnin ja vaatetusalan tutkintojen yhteinen Demopäivä-tapahtuma. Tapahtumassa opiskelijat esittelivät toteuttamiaan luovan alan projekteja, kuten animaatioita, pelejä ja lyhytelokuvia, graafista suunnittelua ja digitaalista muotoilua sekä monipuolisesti erilaisia muotoilun, konservoinnin ja esitystekniikan projekteja. Iso osa heTKInen-aamukahvitapahtuman yleisöstä ja esiintyjistä osallistui lopulta myös Demopäivään, saaden kaksi kärpästä yhdellä iskulla: inpsiroivan virtuaalituotantoteemaisen aamupäivän, sekä kattavan katsauksen Arabian kampuksen kulttuurin ja luovien alojen tekijöiden osaamiseen!

Virtuaalituotantoteemainen heTKInen-aamukahvituokio oli kaiken kaikkiaan onnistunut tilaisuus, ja Digital Creative Industries and Beyond -hankkeen kautta tullaan järjestämään vielä useita tapahtumia samalla konseptilla, aina alan ajankohtaisiin teemoihin liittyen. Seuraava heTKInen-aamukahvituokio järjestetään syksyllä 2024.

Digitaalisia luovia aloja vahvistamassa

heTKInen: Virtuaalituotannon mahdollisuudet -aamukahvituokio toteutettiin osana Digital Creative Industries and Beyond eli DCIB -hanketta, ja sen mahdollisti Metropolia Ammattikorkeakoulun Luova Dimensio -yhteistyöalusta. DCIB on EU:n osarahoittama hanke, minkä lisäksi se on osa pääkaupunkiseudun HEVinnovations-ohjelmaa sekä kansallista Innokaupungit-verkostoa.

DCIB-hankkeen keskiössä on vahvistaa digitaalisten luovien alojen yritysten liiketoimintaa sekä tukea niiden kansainvälistä kasvua. Tämä pyritään saamaan aikaan erilaisilla toimenpiteillä, jotka vahvistavat ja edistävät alan ammattilaisten osaamista, kestävyyttä ja yhteistyötä. DCIB-hankkeen kautta mahdollistetaan mm. erilaisia tuki- ja ohjauspalveluita digitaalisten luovien alojen yrityksille ja yrittäjille, sekä järjestetään tapahtumia alalla verkottumisen tueksi. Voit lukea lisää hankkeesta DCIB:n verkkosivuilta.

Mikäli haluat kuulla ensimmäisten joukossa DCIB-hankkeen tulevista tapahtumista ja toimista, liity DCIB-hankkeen sähköpostilistalle. Lisäksi hanketta voi seurata LinkedInissä, jonne päivitämme aktiivisesti hankkeeseen liittyviä ajankohtaisia kuulumisia.

Mikä heTKInen?

heTKInen-aamukahvituokio on Metropolia Ammattikorkeakoululla toimivan luovien alojen yhteistyöalustan eli Luova Dimension tapahtumakonsepti, jossa hanketoimijat saavat toteuttaa hankkeensa teemoihin ja tuotoksiin liittyviä esityksiä, paneelikeskusteluja, työpajoja tai muita hankkeen kohderyhmälle kohdennettuja ”hetkisiä”. Mikäli toimit Metropolia AMK:lla ja haluat lisätietoja heTKIsistä, ole yhteydessä Luova Dimension koordinaattoriin Anna Muukkoseen: anna.muukkonen(at)metropolia.fi

Mikäli kiinnostuit DCIB-hankkeesta ja haluaisit lisätietoa tai kysellä mahdollisista yhteistyökuvioista, ole rohkeasti yhteydessä hankkeen projektipäällikköön Anna Muukkoseen anna.muukkonen (at) metropolia.fi.