JAVIST! – tietenkin kehitämme liikkuvan teknologiakontin!

Poikkilaakson ala-aste. Kuva: Vesa Laitinen

Uutena kokeilualustana Helsingin kaupungin JAVIST-osahankkeessa rakennetaan liikkuva oppimisen tila, niin sanottu teknologiakontti, ja siihen toimintamalli. Puolen vuoden suunnittelun ja kehittämisen tuloksena on jo tullut roima kasa tietoa, joita pelkästään kontin sijoittumiseen kouluille tulee huomioida.

Toivomme, että hankkeemme aikana ja jälkeen voimme tarjota liikuteltaviin yhteiskäyttöisiin oppimisympäristöihin liittyviä oppeja myös muille toimijoille, jotka pohtivat erikoistilojen väliaikaisia vierailuja kouluympäristöissä.

Lista oli pitkä…

Jo alkumetreillä meille valkeni, että a) emme tiedä monestakaan asiasta itse tarpeeksi, b) Helsingin kaupungilla on mahtavia asiantuntijoita, jotka tietävät ja c) kaikilla on tahtotila auttaa. Kontti on pakottanut ja mahdollistanut yhteistyön saumattomasti yli kaupungin toimialarajojen. Lisäksi olemme päässeet tekemään yhteistyötä hyvien yritysten kanssa.

Asiantuntijuus on kasvanut sitä mukaa, kun konttiin liittyviin kysymyksiin on etsitty vastauksia. Ainakin seuraavia ylätason asioita on mietitty syksyn aikana. Lisäksi jokainen kohta pitää sisällään ison liudan lisäkysymyksiä, joita on pohdittu, selvitetty ja ratkaistu.

– Kontin vuokraus (malli, koko, paino, eristykset jne.)

– Kontin tilasuunnittelu ja sen toteutus (visuaalinen ilme ja rakentaminen)

– Kontin rakentamisen ja loma-aikojen säilytys

– Kontin ulkopinta – miten ehkäistään ilkivaltaa?

– Kontin lämmitys pakkasilla

– Kontin viilennys helteillä

– Ilmanvaihto X henkilömäärälle

– Konttiin sähkönsaanti koulun pihalla

– Kontin sijoittelu kouluympäristöön

– Kontin turvaetäisyys muista rakennuksista

– Kontin logistiikka ja turvallinen liikuttaminen

– Konttiin verkkoyhteys

– Kontin hälytysjärjestelmä

– Kontin vakuuttamisen mahdollisuudet

– Kontin siivoaminen

– Lumien auraus kontin ympäristöstä

– Kontin varustaminen välineistöillä

– Kontin muut pienhankinnat

– Kontin turvallisuussuunnitelma

– Kontin riskikartoitus

– Kontin viestintä

– Kontin viestintämateriaalien tuottaminen

– Konttitoimintaan liittyvät infot ja dokumentit kouluille ja huoltajille

– Kontille sopivien koulukohteiden etsiminen, sopiminen, aikatauluttaminen

– Kontin työpajasisällöt

– Kontin työpajojen varausjärjestelmä

– Kontin kokeilumahdollisuudet yrityksille

… ja pian onkin tarjolla ”konttikonsultointia”.

Kouluilla on erilaisia tilanteita, joissa monenlaisille erityistiloille on tarvetta. Esimerkiksi koulujen väistötilojen oheen voisi tuoda väliaikaisia erikoisluokkia, joita väistötiloissa ei aina ole. Seuraavan puolentoista vuoden ajan konttimme kiertää helsinkiläisissä kouluissa, ja toivottavasti sen jälkeen voimme tarjota muun muassa opetuksenjärjestäjille arvokasta tietoa liikuteltavien yhteiskäyttöisten oppimisympäristöjen toimintaan. Ne voivat avata myös uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille.

Teknologiakontti TEKLA

Hankkeen alussa tavoitteeksi konttitoiminnan aloittamiselle asetettiin alkuvuosi 2024. Kontin sisätiloja rakennetaan juuri, kaikenlaisia asennuksia tehdään ja ulkokuori sipaistaan kuntoon vuoden vaihteen jälkeen. ”Ensimmäiseen kohteeseen Teknologiakontti TEKLA siirtyy tammikuun 30. päivä!”, iloitsee projektiasiantuntija Severi Tonttila.

JAVIST – Helsingin osahanke

Helsingin kaupungin Jakamisella viisautta: yhteiskäyttöiset innovaatio- ja oppimisympäristöt JAVIST -osahanke kehittää kaupungin oppimisympäristöjä kokeilualustoiksi, jotka mahdollistavat uusien innovaatioiden syntymisen ja yritysten liiketoiminnan kehittymisen. Yritykset voivat testata, saada nopeaa ja asiantuntevaa palautetta sekä kehittää edelleen tuotteitaan ja palveluitaan aidoissa käyttöympäristössä.

Kirjoittaja on Marjo Kenttälä, Helsingin kaupungin osahankkeen projektipäällikkö. 

Tutustu JAVIST-hankkeeseen täällä.