Lisää liikettä arkeen! KauKo-hanke kannustaa helsinkiläisiä liikkumaan

Arkiliikkumisen lisääminen on tehokas tapa tukea omaa hyvinvointia. Helsingin kaupungin, Forum Virium Helsingin ja ammattikorkeakoulu Laurean uudessa yhteishankkeessa halutaan aktivoida kaupunkilaisia liikkumaan enemmän erilaisten hyvinvointi-innovaatioiden avulla. Kaupungin tavoitteena on kehittää ja ylläpitää liikkuvaan elämäntapaan kannustavaa älykästä kaupunkiympäristöä, joka vahvistaa myös ihmisten terveyttä.

KauKo-hankkeen kuvituskuva
Kuva: Maija Astikainen

Kaupunkiympäristöt Kokeilualustana hyvinvointi-innovaatioille- hankkeen – tuttavallisemmin KauKon – tavoitteena on toteuttaa kaupunkiin hyvinvointiratkaisuja, jotka motivoivat kaupunkilaisia liikkumaan uudella tavalla arjessa.  

— KauKolla pyritään vastaamaan mediastakin tuttuun ”liikkumattomuuspommiin”, sillä alakouluikäisistä lähtien vain harva yltää viikoittaisiin liikkumissuosituksiin, toteaa projektipäällikkö Roope Töllikkö.   

Mukaan on tarkoitus valjastaa uusia innovaatioita ja modernia teknologiaa yhteistyössä yritysten kanssa. Hankkeen keihäänkärkenä on nimenomaan arkiliikkumisen lisääminen, ei niinkään urheilu tai hikiliikunta. 

— KauKon keskiössä ovat matalan kynnyksen liikkumiseen kannustavat innovaatiot, joiden avulla kaupunkiympäristöä saadaan kehitettyä ihmisiä aktivoivaksi, Töllikkö kertoo.

Haussa monipuolisia hyvinvointi-innovaatioita

Kaksivuotisen hankkeen kokeilut toteutetaan testbed- eli kokeilualustatoimintana, jossa Helsinki tarjoaa yrityksille mahdollisuuden testata innovaatioitaan aidossa kaupunkiympäristössä.  

Ensimmäinen kokeiluhaku yrityksille aukeaa keväällä 2024, ja mukaan toivotaan monipuolisesti erilaisia kokeiluehdotuksia. Haussa on kaupunkiympäristöön mukautuvia ja ihmisten tarpeisiin vastaavia innovaatioita, jotka innostavat kaupunkilaisia tekemään arjen hyviä valintoja liikkumisen saralla.  

Innovaatiot voivat esimerkiksi:

  • Parantaa kävelyreittien viihtyisyyttä 
  • Kannustaa leikkiin ja viipyilyyn 
  • Hyödyntää älykaupunkiratkaisuja, tekoälyä tai lisättyä todellisuutta 
  • Käyttää sensoriikkaa (esim. liikuteltavat mittauspisteet) 
  • Kehittää ympäristön puhtautta, turvallisuutta tai valaistusta 
  • Hyödyntää luonnon potentiaalia hyvinvoinnin tukemiseen 

Helsingin kaupungin osuus hankkeesta toteutetaan kaupunkiuudistusalueilla Malmissa, Malminkartanossa, Kannelmäessä ja Mellunkylässä. Lisäksi myös Espoon Kivenlahteen valmistuvaa Laurea-ammattikorkeakoulun uutta kampusta hyödynnetään pilottialueena. EAKR-rahoitteisen hankkeen osatavoitteena on arkiliikkumiseen kannustamisen lisäksi tukea paikallisten yritysten innovaatio- ja liiketoimintaa sekä edistää uusien teknologioiden käyttöönottoa. 

KauKossa rakennetaan tulevaisuuden älykästä kaupunkiympäristöä, jossa liikkumisen ilo ja hyvinvointi ovat kaikkien saavutettavissa. Kevään yrityshaulta odotetaan kaupunkilaisten liikettä lisääviä ehdotuksia, jotka mahdollistavat arkiliikkumisen uudella tavalla, uusissa paikoissa ja uuteen aikaan! 

Alkuperäinen teksti on julkaistu Testbed Helsinki -sivustolla.