Lukiolaisten ja yliopisto-opiskelijoiden välinen shakkiturnaus luo siltoja koulutusasteiden välille

Kumpulan kampuksella järjestettiin shakkiturnaus lukion ja yliopiston opiskelijoiden välillä. Kokeilun kautta on tarkoitus kehittää yhteisöllisiä toimintamalleja, jotka edistävät kampuksen monikäyttöisyyttä.

Kuva: Eveliina Hietakymi

Ensimmäinen pilottiturnaus toi yhteen 24 pelaajaa

Huhtikuisena torstai-iltapäivänä Kumpulan kampuksen Lyceum-rakennuksen aulan täyttää kuhina. Aluillaan on ensimmäinen Helsingin luonnontiedelukion ja Helsingin yliopiston opiskelijoiden välinen shakkiturnaus. Pöydille on asetettu 12 shakkilauttaa pelinappuloineen valmiina kahteen erään pelejä.

Sekä lukion että yliopiston joukkueet ovat koonneet joukkueisiinsa 12 pelaajaa. Turnauksessa kukin pelaa kaksi peliä eri vastustajaa vastaan. Ensimmäisen pelin vastustaja löytyy, kun pelaajat asettuvat istumaan joukkueen sisäisen rankingin mukaiseen järjestykseen. Turnauksessa pelataan nopeaa shakkia miettimisajalla 20+10 eli peliaikaa on alussa 20 minuuttia ja pelaajat saavat 10 sekuntia lisäaikaa joka siirron jälkeen.

Turnauksen avaussiirrot alkavat intensiivisellä tahdilla pelinappuloiden kopistessa laudoilla. Vähitellen pelitahti hidastuu, kun pelaajat joutuvat tarkemmin puntaroimaan siirtojaan. Keskittyminen on käsinkosketeltavaa – hiljaisuus on yhtä tiivis kuin tenttisalissa konsanaan. Ensimmäisten pelien jo päättyessä voittajan kättelyihin tilan täyttää taas pieni puheensorina, kun pelaajat keskustelevat peleissään vastaan tulleista siirroista. Kierrosten välillä ottelijat pääsevät rennosti jutustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia esimerkiksi opinnoistaan ja aiemmista shakkiturnauskokemuksistaan. Osa rentoutuu pelaamalla erän pingistä tai nauttimalla kupposen kahvia. Peliensä voittajat siirtyvät järjestyksessä eteenpäin toista kierrosta varten, jotta jokainen saa uuden vastustajan toiseen peliin. Turnauksen lopputulemana on yliopiston voitto 16 pisteellä lukion 8 pistettä vastaan.

Yhteisöllistä jakamiskulttuuria kehittämässä kampukselle

Mukana turnauksessa oli pelaajia luonnontiedelukion shakkikerhosta, Kumpulan salaisesta shakkikerhosta (tietojenkäsittelytieteen opiskelijajärjestö TKO-älyn vetämä) ja yliopiston Akateemisesta shakkiklubista. Idea käynnistää yhteistyötä shakkikerhojen välille syntyi yliopiston tiedekasvatuksen aloitteesta.

Luonnontiedelukio on siirtynyt uusiin toimitiloihin Kumpulan kampusalueelle elokuussa 2024, ja tiedekasvatuksen tiimi ideoi erilaisia toimintamalleja lukio-korkeakouluyhteistyön toteuttamiseksi tiedekunnan ja luonnontiedelukion välillä osana EU-rahoitteisesta Jakamisella viisautta -hanketta, jonka yhtenä pilottikohteena on Kumpulan kampusalueen kehittäminen eri käyttäjäryhmiä yhä paremmin palvelevaksi alueeksi. Hankkeessa pilotoidaan erilaisia toimintamalleja, jotka lisäävät yhteiskäyttöisten tilojen resurssiviisautta ja lisäävät yhteisöllistä toimintakulttuuria. Hankkeen tarkoituksena on kasvattaa ymmärrystä siitä, mitä lisäarvoa yhteiskäyttöisissä tiloissa ja niihin liittyvissä toimintamalleissa on yrityksille, tutkimus- ja koulutusorganisaatioille, kaupungeille ja loppukäyttäjille, kuten kouluille.

Monta nuorta pelaamassa shakkia koulun aulatilassa.
Kuva: Eveliina Hietakymi

Shakkikerhojen yhteistoiminnan kautta on tarkoitus lisätä yhteisöllisyyttä lukion ja yliopiston opiskelijoiden välille, minkä toivotaan edesauttavan luontevaa siirtymää toiselta asteelta korkeakouluopintoihin. Tarkoituksena on myöhemmin hankkeen aikana pilotoida myös kampusalueelta löytyvän ulko-oppimisympäristön, jättishakkilaudan, mahdollisuuksia yhteiskäytössä esimerkiksi shakkipiknikin merkeissä.

Tiedekasvatus kiittää yhteistoiminnan suunnitteluun osallistuneita lukion opettajia ja shakkikerhoja vetäviä opiskelijajäseniä sekä onnittelee turnauksen pelaajia tiukoista peleistä!

Teksti ja kuvat: Eveliina Hietakymi