ENPA-hanke vieraili opintomatkalla Ruotsissa ja Tanskassa loka-marraskuun taitteessa 2024 tutustumassa kestävään kaupunkisuunnitteluun sekä alueellisiin energiaratkaisuihin. Opintomatkalle osallistui kaupunkien ja energiayhtiöiden energia-asiantuntijoita Helsingistä, Vantaalta, Tampereelta ja Jyväskylästä. ENPAn lisäksi matkalla oli mukana useita suomalaisia hankkeita: Green Industrial Areas, Avoimen innovaation edistäminen rakennetussa ympäristössä, RECO 2.0, DALI ja Treasource.
Opintomatka alkoi tutustumisella Västrahamnenin alueeseen. Malmön kaupungin edustaja esitteli entisen satama-alueen, jonka suunnittelussa 2000-luvun alussa painotettiin uusiutuvaa energiaa ja kestäviä liikenneratkaisuja. Alueen energia tuotetaan aurinko- ja tuulivoimalla, geotermisellä energialla ja biokaasulla. Biokaasu tuotetaan alueella kerätystä biojätteestä ja kuljetetaan varastoon putkistolla.
Västrahamnenin kaupunkisuunnittelussa perinteinen ruutukaava on rikottu rannikkotuulien vaikutuksen vähentämiseksi, hulevesijärjestelmä vähentää tulvariskiä ja taideteokset lisäävät viihtyisyyttä. Västrahamnenilta kävelimme oppaan kanssa läheiselle Nyhamnenin satama-alueelle, joka on vielä suunnitteluvaiheessa. Alueen odotetaan valmistuvan 2040–2050-luvuilla ja energiaratkaisun suunnittelu on vasta alkamassa.
Tutustu Nyhamnenin satama-alueeseen Malmön kaupungin verkkosivulla (ruotsiksi).
Iltapäivällä ryhmä matkusti omatoimisesti Lundiin, jossa energiayhtiö Kraftkringenin ja Lundin kaupungin edustajat esittelivät rakentuvaa Brunnshögin aluetta ja sen matalalämpöistä kaukolämpöjärjestelmää. Suuri osa alueen lämmöstä tuotetaan kahden tutkimuskeskuksen hukkalämmöstä.
Brunnshögin jäähdytysjärjestelmä hyödyntää ylimääräistä lämpöenergiaa. Lisäksi Kraftkringenin edustajat esittelivät energiayhtiön suunnitelmia, kuten uutta biomassalla toimivaa lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitosta (CHP – Combined Heat and Power) Skånen alueen talviaikaisen sähkön riittävyyden varmistamiseksi.
Lue lisää Brunnshögin alueesta COOL DH -hankkeen englanninkielisellä verkkosivulla.
Päivän lopuksi ryhmä vieraili Medicon Villagessa, jossa on käytössä E.ON:n Ectogrid-järjestelmä. Innovatiivinen, matalalämpöinen alue-energiajärjestelmä mahdollistaa lämmön ja jäähdytyksen tehokkaan siirron rakennusten välillä.
Alueen jokaisessa rakennuksessa on lämpöpumput, jotka tuottavat tarvittavan lämmityksen ja jäähdytyksen, kun taas erittäin matalalämpöinen lämmönsiirtoverkko optimoi hukkalämpöjen hyödyntämisen kiinteistöjen välillä. Järjestelmää hallitaan älykkäästi pilvipohjaisen Ectocloud-järjestelmän kautta, mikä maksimoi energiatehokkuuden ja mukautuu kiinteistöjen reaaliaikaisiin energiatarpeisiin.
Viimeisenä päivänä ryhmä vieraili Kööpenhaminassa tutustumassa Nordhavnin alueen kehitykseen ja paikallisen energiayhtiö HOFORin energiaratkaisuihin. Nordhavn on rakentumassa 40 000 asukkaan asuinalueeksi tulevien vuosikymmenien aikana. Alueen energia tuotetaan meriveden lämmöllä ja akviferilämpöenergian varastointijärjestelmällä (ATES).
ATES-lämpöenergian varastointijärjestelmässä kylmää ja lämpöä varastoidaan kausittain pohjavesivarastoihin. Pohjavettä voidaan käyttää tehokkaasti lämmöntuotantoon Kööpenhaminan alueella, koska sitä ei käytetä juomavetenä. Lisäksi HOFOR ylläpitää CHP-laitoksia, jotka hyödyntävät biomassaa ja jätteenpolttoa energian tuotannossa.
Opintomatkan viimeisenä kohteena tutustuimme Bispebjergin sairaala-alueen ATES-järjestelmään. Sairaala-alueella on pohjaveden lämpövarastoja hyödyntävä vesi-ilmalämpöpumppujärjestelmä, jossa kuusi pohjavesikaivoparia tuottavat lämpöä sekä jäähdytystä sairaalan tarpeisiin. Vuodesta 2019 käytössä ollut energiaratkaisu vähentää sairaalan energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä. Suomessa ATES-järjestelmiä on käytössä vain yksi, mutta Ruotsissa ja Tanskassa ne ovat yleisempiä.
Kuva: Vierailijat tutustumassa HOFOR:in suunnitelmiin Nordhavnin alueen energiakeskuksessa. Ensimmäisessä kerroksessa oli vielä tyhjää, mutta tila tulee täyttymään lämpöpumpuilla.
Opintomatkan viimeisenä kohteena tutustuimme Bispebjergin sairaala-alueen ATES-järjestelmään. Sairaala-alueella on pohjaveden lämpövarastoja hyödyntävä vesi-ilmalämpöpumppujärjestelmä, jossa kuusi pohjavesikaivoparia tuottavat lämpöä sekä jäähdytystä sairaalan tarpeisiin. Vuodesta 2019 käytössä ollut energiaratkaisu vähentää sairaalan energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä. Suomessa ATES-järjestelmiä on käytössä vain yksi, mutta Ruotsissa ja Tanskassa ne ovat yleisempiä.
Opintomatka tarjosi ENPA-hankkeelle arvokasta tietoa alueellisista energiaratkaisuista muista pohjoismaista. Kaupungit kohtaavat samoja haasteita uusien hiilineutraaleiden energiajärjestelmien kehittämisessä ja kestävyystavoitteiden saavuttamisessa.
– Opintomatka antoi mahdollisuuden vaihtaa tietoa ajankohtaisista energiahankkeista sekä jakaa oppeja ja kokemuksia kaupunkien kesken, summaa Vantaan projektikoordinaattori Siiri Söyrinki matkan annin.
ENPA-hankkeessa selvitetään vähähiilisen ja energiaomavaraisen alueellisen energiapalvelun hankintaa pääkaupunkiseudulla. Hankkeen toteuttavat Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit sekä Metropolia Ammattikorkeakoulu 1.11.2023–31.10.2026. Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama ja osa HEVinnovations-ohjelman hankeportfoliota.
Lue lisää ENPA-hankkeesta sen verkkosivuilta.
Kuvat ja teksti: Siiri Söyrinki