Yhteistä kampusta kehittämässä

ACREn (Aalto University Campus & Real Estate) Aalto-yliopistolle toteuttamaa henkilöstölle ja opiskelijoille suunnattua kampuskyselyä muokattiin tänä vuonna yhteiskehittelyn menetelmin. Tiivistettynä kampuskyselyssä pureudutaan siihen, miten tilat voisivat tukea parhaiten kampuksella työskentelyä tai opiskelua.

Kuva: Milla Uusitalo

Kyselyn tavoitteena on kartoittaa kampuksen käyttäjäkokemuksia ja löytää konkreettisia keinoja kampuksen tilojen kehittämiseksi niin, että ne vastaavat mahdollisimman hyvin yhteisön monimuotoisiin tarpeisiin. Kampuskokemuksen eri osa-alueita käydään yksityiskohtaisesti läpi niin tilojen ominaisuuksien kuin vaikkapa kampuksen palveluiden osalta.

Kampuskysely on ollut Aalto-yliopistossa vuosittainen työkalu jo pitkään, mutta tänä vuonna uudistuksia tehtiin JAVIST-hankkeen näkökulmasta kyselyn käytettävyyteen sekä painottamalla kyselyä niihin tekijöihin, joihin ACREssa voidaan eniten vaikuttaa. Tarkoitus on selvittää, mitkä vetovoimatekijät tekevät kampuksesta houkuttelevan sekä työskentely- että opiskeluympäristönä. Kysely toimii myös taustatietona tilankäytön tehostamisen hankkeissa: kysymme esimerkiksi sitä, minä viikonpäivinä henkilö useimmin on kampuksella, tai miten liikkuvia työskentelytavat ovat. Näin ollen tuloksiin perustuen voidaan melko helposti tehdä muutoksia tai toimenpiteitä kampuksen käyttöasteen nostamiseksi. Tiedonkeruun lisäksi kyselyyn sisältyy myös tavoite luoda konkreettisia muutosehdotuksia kampuksen toimivuuden ja houkuttelevuuden lisäämiseksi.

”Tavoitteemme on, että jokainen kampuksen käyttäjä voi tuntea tilat omikseen – käyttäjälähtöinen kehittäminen on avainasemassa, sillä parhaat tilaratkaisut syntyvät yhteisön kanssa yhteisesti pohtimalla. Lisäksi tulosten perusteella voimme tehdä tietopohjaisia päätöksiä, jotka parantavat tilojen käyttökokemusta, ja optimoida tilojen käyttöä siten, että kampus palvelee parhaiten erilaisten käyttötarpeiden mukaisesti”, sanoo päällikkö Satu Kankaala, liiketoiminnan kehittäminen ja vastuullisuus.

Erityisen kiinnostava osa kampuskyselyä on karttakysely, joka mahdollistaa vastaajien merkitä kampuskartalle omat suosikkipaikkansa sekä ne alueet, joissa he näkevät kehittämisen tarvetta. Vastausten perusteella saadaan käyttöön rikasta ja visuaalista dataa, jonka kautta kampuksen vetovoimatekijät ja kehityskohdat hahmottuvat konkreettisesti.