Oppeja toteutetusta kohteesta: Lippulaiva esimerkki omavaraisesta ja hiilineutraalista energiaratkaisusta  

Energiapalvelumalli alueille (ENPA) -hankkeessa keskeistä on jo toteutetuista esimerkeistä oppiminen. Tämän takia hankkeen henkilöstö tutustui viime vuoden lopussa Espoonlahden kaupunkikeskus Lippulaivan ratkaisuihin yhdessä Espoon kaupungin edustajien kanssa. 

Kaupunkikeskus Lippulaiva, sen omistava Citycon sekä lämmitys- ja jäähdytysratkaisun palvelutoteuttaja Adven toimivat Espoon kaupungin kanssa osana laajaa eurooppalaista Horizon 2020 SPARCS-yhteistyöhanketta. Hankkeen aikana Espoossa toteutettiin useita esimerkkejä erilaisista kestävän kehityksen ja energiatuotannon toimista. Lippulaivan kortteli oli yksi Espoon kolmesta demokohteesta ja toimi esimerkkinä siitä, miten energiapalvelun toimittaja ja keskuksen omistaja voivat yhteistyössä kehittää innovatiivisia, kestäviä ja omavaraisia energiaratkaisuja.  

Hiilineutraalius ja omavaraisuus ovat usean ratkaisun summa   

Lippulaivan kaupunkikeskuksen korttelissa on otettu käyttöön useita kestävyyteen ja omavaraisuuteen tähtääviä ratkaisuja. Keskuksen alla sijaitsee Euroopan suurin kaupallisessa rakennuksessa sijaitseva geoenergialaitos, jota hyödynnetään sekä lämmitykseen että viilennykseen kiinteistössä. Maalämpökaivoja on yhteensä yli 50 kilometrin pituudelta.  

Nämä ratkaisut kattavat lähes kokonaan Lippulaivan sekä sen yhteyteen rakennettavien asuinkerrostalojen lämmitys- ja jäähdytystarpeen. Kaukolämpö sekä sähkökattila toimivat tarvittaessa huipputehotarpeiden tasaajana. Kauppojen kylmäjärjestelmistä ja tilojen viilennyksestä syntyvä lauhdelämpö syötetään takaisin kaivokenttään, mikä puolestaan parantaa järjestelmän hyötysuhdetta. 

Lippulaivan katolle ja julkisivulle asennetut aurinkopaneelit tarjoavat puolestaan puhdasta ja uusiutuvaa sähköä paikallisesti, ja keskuksen akkuvarasto tasapainottaa sähkön kulutusta hintavaihtelujen mukaan. Vaikka paneeleiden sähköntuotanto on tämän kokoisissa kohteissa yleensä pientä kulutukseen nähden, tulee Lippulaivassa kuitenkin erityisesti kesällä eteen päiviä, jolloin aurinkosähköllä voidaan kattaa suhteellisen iso osa kulutuksesta. Näillä kaikilla edellä mainituilla ratkaisuilla kaupunkikeskus on ollut jo avaushetkestään lähtien energiankulutukseltaan hiilineutraali ja lämmön osalta omavarainen kohde. 

Pitkäjänteinen yhteistyö keskiössä energiajärjestelmiä rakennettaessa 

Lippulaivan ratkaisuja ENPA-hankkeen edustajille esittelivät Cityconin edustaja Jaakko Jokinen ja Advenin edustaja Timo Koljonen. Hankkeen näkökulmasta kiinnostavaa olikin itse kierroksen ja Cityconin esittelyn lisäksi kuulla Advenin, keskuksen lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän toteuttajan, näkemyksiä. Adven on yksi erinomainen esimerkki uudenlaisesta energiapalvelutoimijasta, joka vastaa suunnittelusta, investoinnista, projektijohtamisesta, käytön ajan valvonnasta ja kehittämisestä koko elinkaaren ajan.  

Cityconin ja Advenin edustajat korostivat kierroksen aikana pitkäjänteisen yhteistyön tärkeyttä energiajärjestelmien rakennuttamisessa. Ensimmäiset neuvottelut toimijoiden välillä käytiin jo vuosia ennen rakennuttamisvaiheen alkua, ja ratkaisun toimivuus vaatikin palveluntarjoajan mukanaolon jo aikaisessa vaiheessa.  

Ratkaisun kehittäminen ja optimointi jatkuu yhä keskuksen jo toimiessa, ja tavoitteena onkin optimoida rakennuksen lämmitys-, jäähdytys- ja sähköjärjestelmiä kokonaisuutena. Suurin osa kehitystyöstä ja ratkaisun ylläpidosta tapahtuu etänä, mutta mikäli korjaavia toimenpiteitä ei saada etänä suoritettua, on Advenin ylläpito vain ajomatkan päässä.  

Vierailun anti

Lippulaiva toimi ENPA:lle erinomaisena esimerkkinä siitä, mitä energiapalveluratkaisun toteuttaminen suuren kokoluokan kiinteistössä todellisuudessa vaatii. Lisäksi keskustelut Advenin ja hankehenkilöstön välillä avasivat erinomaisesti energiapalvelutoimijan näkökulmia tämäntyyppisten kohteiden edistämisestä. 

 

Energiapalvelumalli alueille (ENPA) -hankkeessa selvitetään vähähiilisen ja energiaomavaraisen alueellisen energiapalvelun hankintaa pääkaupunkiseudulla. Hankkeen toteuttavat Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit sekä Metropolia Ammattikorkeakoulu 1.11.2023–31.10.2026. ENPA on Euroopan Unionin osarahoittama ja osa HEVinnovations-ohjelman hankeportfoliota.

Lue lisää ENPA-hankkeesta sen verkkosivulta

Teksti: Joni Mäkinen 
Kuvat: Joni Mäkinen ja Timo Määttä