Digital Creative Industries & Beyond

”Vahvistamassa ja edistämässä digitaalisten luovien alojen osaamista, kestävyyttä ja ekosysteemejä.”

Seuraa meitä LinkedInissä ja ilmoittaudu hankkeen postituslistalle.

Toteuttajat

Metropolia
Helsingin kaupunki
Aalto-yliopisto

Hankkeen kesto

1.11.2023 – 30.9.2026

Budjetti
1 026 630 €
EAKR: 615 969 €

Digital Creative Industries and Beyond -hanke (DCIB) tarjoaa alustan digitaalisten ja luovien alojen yhteistyön vahvistamiselle sekä yhteiskehittämiselle. Hanke tarjoaa konkreettisia tuki- ja ohjaustoimia aloittelevien ja kansainvälistä kasvua tavoittelevien digitaalisten luovien alojen (AV, audio, XR, peliala) yritysten liiketoiminnan tehostamiseksi ja tuotannon kasvattamiseksi. 

DCIB tukee luovien alojen toimijoiden kestävää liiketoimintaa, kasvua sekä osaamista edistämällä toimintatapojen ja ratkaisujen kehittämistä, soveltamista ja käyttöönottoa yrityksissä.

DCIB tarjoaa

Tapahtumia: Erilaisia ja erikokoisia tapahtumia alan osaajien tiedon ja taidon kasvattamiseksi, sekä alan sisäisen verkottumisen edistämiseksi.

Ohjelmapilotteja: Digitaalisten luovien alojen osaajille suunnattuja osaamista kehittäviä kokonaisuuksia (teemoina mm. virtuaalituotanto ja ekokoordinointi)

Mentorointia: Neuvontaa, asiantuntijapalveluita ja sparrausta alalla toimiville yrityksille

Kuva: Tuomas Uustalo

Mitä tarjoamme

Metropolia Ammattikorkeakoulu

Virtuaalituotannon pilottiohjelma tarjoaa osallistujilleen monipuolisen kokonaisuuden, jossa yhdistyvät teoria, käytäntö, dialogi ja alalla käytettyjen työkalujen hallinta. Pilottiohjelma antaa osallistujilleen arvokkaita valmiuksia ja uusia näkökulmia toimia virtuaalituotantojen parissa nyt ja tulevaisuudessa.

Pilottiohjelma järjestetään joka kevät vuosien 2024, 2025 ja 2026 aikana Metropolia Ammattikorkeakoulun Arabian kampuksella. 

Ekokoordinoinnin/kestävyyskoordinoinnin pilottiohjelma tuo yhteen audiovisuaalisen alan ammattilaisia perehtymään (ekologiseen) kestävyyteen ja yhteiskehittämään kestävämpiä toimintamalleja alalle. Tämä ainutlaatuinen ohjelma tarjoaa osallistujille paitsi syvällistä tietoa ja käytännön työkaluja, myös uuden verkoston, jonka tuella kestävän kehityksen periaatteita voidaan juurruttaa osaksi av-alan arkea.

Pilottiohjelma järjestetään joka syksy vuosien 2024, 2025 ja 2026 aikana Metropolia Ammattikorkeakoulun Arabian kampuksella. (Yhteensä 3 kertaa)

Vuoden 2024 pilottiohjelmassa keskityttiin pääasiassa ekologiseen kestävyyteen av-alalla, mutta vuoden 2025 kokonaisuudessa pureudutaan syvemmin myös muihin kestävyyden osa-alueisiin.

Lue lisää vuoden 2024 ekokoordinoinnin pilottiohjelmasta täältä.

Tulevaisuusfoorumien tavoitteena on lisätä alan ymmärrystä, verkostoitumista ja yhteistyötä. Tilaisuudet tuovat yhteen kulloisenkin teeman asiantuntijoita ja aiheesta kiinnostuneita yli alakohtaisten rajojen. Tulevaisuusfoorumien avulla pyritään jakamaan uutta ymmärrystä digitaalisten luovien alojen tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä, ja synnyttämään keskustelua, ja luomaan konkreettisia kehitysehdotuksia alalle. Keskustelujen tuloksista viestitään laajalle yleisölle tapahtuman jälkeen, ja niitä voidaan hyödyntää soveltuvin osin myös hankkeen muissa toimenpiteissä (Aalto), sekä yritysneuvonnassa (Helsinki). Tulevaisuusfoorumeilla pyritään lisäksi innostamaan uusien tuote- tai prosessi-innovaatioiden ideointiin, sekä vauhdittamaan mahdollisesti uutta yhteistyötä ja/tai liiketoimintaa.

Tulevaisuusfoorumeita järjestetään DCIB-hankkeen aikana kolme kappaletta, ja ne järjestetään muiden osatoteuttajien kanssa tiiviissä yhteistyössä.

Tulevaisuusfoorumien toteutusmuodot vaihtelevat tarpeen mukaan:

    • Ensimmäinen Tulevaisuusfoorumi on intiimimpi Erätauko-keskustelu huhtikuussa 2025, jossa keskustellaan digitaalisten luovien alojen (AV, audio, peli, XR) tulevaisuuden tekijöiden huolista ja toiveista työelämää ajatellen. Tapahtumasta saadaan syötettä seuraavaan Tulevaisuusfoorumiin, joka järjestetään myös huhtikuussa 2025. (Keskustelun vetovastuu: Aalto-yliopisto)
    • Toinen Tulevaisuusfoorumi on isompi ammattilaistapahtuma nimeltä Future/s Possible, joka järjestetään huhtikuussa 2024 Aalto-yliopiston Marsio Stagella. Tapahtumassa tarkastellaan luovuuden, yrittäjämäisen ajattelutavan ja teknologian risteymää moninaisten puheenvuorojen kautta. (Päävastuu: Metropolia Ammattikorkeakoul
    • Kolmas Tulevaisuusfoorumi järjestetään keväällä 2026, tiiviissä yhteistyössä sekä Helsingin kaupungin että Aalto-yliopiston kanssa. Lisätietoja tulossa myöhemmin.

Digitaalisten luovien alojen työnantajatapahtuma tarjoaa alan yrityksille huikean mahdollisuuden päästä esittäytymään Metropolia Ammattikorkeakoulun luovan alan opiskelijoille ja vastavalmistuneille: jokainen yritys saa oman ständipaikan ja esittäytymispuheenvuoron, sekä näkyvyyttä opiskelijoiden keskuudessa myös tapahtuman jälkeen. Duunitorin avulla alan yritykset voivat löytää seuraavan huippuosaajan omaan tiimiinsä!

Opiskelijoille suunnatun osuuden lisäksi tapahtuma sisältää vain paikalla olleille yrityksille pyhitetyn verkostoitumistuokion, jossa yrityksen edustajat pääsevät verkostoitumaan rauhassa toistensa kanssa.

Tapahtuma järjestetään helmi-maaliskuussa vuosien 2024, 2025 ja 2026 aikana. (Yhteensä 3 kertaa)

Vuoden 2025 tapahtumaan osallistui 22 yritystä ja yli 250 opiskelijaa.

Järjestämme hankkeen puitteissa aamukahvitapahtumia, joiden teemat määräytyvät digitaalisia luovia aloja puhuttelevien ajankohtaisten aiheiden mukaan.

Tilaisuuksien kohderyhmänä ovat digitaalisten luovien alojen pk-yritykset ja ammattilaiset sekä aloille valmistuvat opiskelijat. 

Aamukahvitapahtumia järjestetään kaksi kertaa vuodessa: kerran keväällä ja kerran syksyllä vuosien 2024, 2025 ja 2026 aikana. (Yhteensä 6 kertaa.)

Katettuja teemoja tähän asti:


Lue lisää syksyn 2024 heTKIsestä täältä (Ekokoordinointi av-alalla)

Järjestämme hankkeen aikana Studia generalia -tyyppisiä keskustelutilaisuuksia, joiden kohderyhmänä ovat pääkaupunkiseudun yritykset, digitaalisten luovien alojen ammattilaiset ja aloille valmistuvat opiskelijat. Tilaisuudessa käsitellään esimerkiksi luovien alojen monialaisuuden hyötyjä yritysten liiketoiminnassa ja tuotekehittelyssä. 

 

Studia Generalia -tapahtumia järjestetään joka syksy vuosien 2024, 2025 ja 2026 aikana. (Yhteensä 3 kertaa)

 

Syksyn 2024 Studia Generalia järjestettiin Metropolian Arabian kampuksella osana Helsinki Design Week ohjelmaa. Puhujaksi tapahtumaan saimme 90 Day Finn -ohjelmassa juuri kyseisellä hetkellä mukana olleen Marina Barbozan (Brasilia).

 

Lue lisää vuoden 2024 Studia Generalia puheenvuorosta 

SHINE! on Creative Finlandin ja Business Finlandin tapahtumakonsepti, jonka ydinajatuksena on tuoda erilaiset luovien alojen yritykset ja ammattilaiset yhteen jakamaan ideoitaan ja ajatuksiaan toistensa kanssa, ja löytämään synergioita uusien yhteistyömahdollisuuksien toivossa.

DCIB-hanke järjesti SHINE! tapahtuman yhdessä Creative Finlandin kanssa Metropolian Arabian kampuksella 30.10.2024.

Tapahtuma sisälsi luovan alan yritysten pitchauksia, hankerahoituksiin liittyviä puheenvuoroja, sekä vapaata verkostoitumista ja hankeideoiden pohdintaa. Toimme tapahtumakonseptiin lisämausteeksi myös Metropolian opiskelijoiden musiikkiesityksiä, sekä tuotimme tapahtumatilaan mininäyttelyn opiskelijoiden töistä.

Lue lisää Arabian kampuksella järjestetystä SHINE!:stä täältä

Helsingin kaupunki

Vahvistamme Helsingin kaupungin yritysneuvontapalveluiden digitaalisten luovien alojen asiantuntijuutta. Tarjoamme maksuttomia asiantuntijapalveluita aloittaville ja pienille yrityksille sekä freelancereille.

Olemme päivittäneet ja koonneet neuvontapalveluiden oheen toimialojen asiantuntija- ja mentoriverkoston. Verkoston avulla pyrimme tarjoamaan tukea ja ohjausta niin uusille kuin kokeneillekin toimijoille. Mentoriverkostot tarjoavat arvokasta tietoa ja kokemusta, jotka voivat auttaa yrityksiä navigoimaan haastavilla markkinoilla.

CREATIVITY X TECH X CITY -haastetapahtuma synnyttää kehitysideoita, joissa rohkeus kohtaa luovuuden.

Kehityksen parhaat ideat syntyvät, kun rohkeus kohtaa luovuuden. Tuo esiin ajankohtainen haasteesi tapahtumassa, jossa teknologiastartupit, luovien alojen asiantuntijat, tieteen ja taiteen osaajat sekä kestävyyden edelläkävijät etsivät yhdessä ratkaisuja.

Miksi mukaan?

  • Radikaalia luovuutta: Saat uusia näkökulmia ja kilpailuetua luovan ajattelun ja teknologian yhdistelmällä.
  • Monialaista osaamista: Innovatiiviset ja kestävät ratkaisut syntyvät eri alojen huippuosaajien yhteistyöstä.
  • Kestävää kasvua: Löydät uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja kehität asiakaslähtöisiä ratkaisuja.
  • Hyöty molemmin puolin: Tuet luovien alojen kasvua ja hyödyt itse innovaatioista toimintasi kehittämisessä.

90 Day Finn -ohjelma tarjoaa mahdollisuuden elää ja työskennellä kuin suomalainen. Ohjelma tarjoaa kansainvälisille yrityksille ainutlaatuisen pääsyn Helsingin kukoistavaan yritysekosysteemiin. Digital Creative Industries & Beyond -hanke on mukana ohjelmassa, tarjoten luovien alojen osaajille yhdistelmän ammatillista verkostoitumista, käytännön oppimista sekä kulttuuriin uppoutumista. Ohjelma on räätälöity vauhdittamaan yritysten liiketoiminnan kasvua. Yritykset pääsevät ohjelman myötä luomaan yhteyksiä ja hyödyntämään Suomen vahvoja julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia.

Varjo_talent_attraction_N2_Albiino-2
Kuva: N2 Albiino

Hankkeessa toteutetaan digitaalisten ja luovien alojen yhteistyötä ja yhteiskehittämistä, jotta uusia teknologioita pystytään hyödyntämään aiempaa laajemmin.  Toimintatavat ja ratkaisut edistävät kestävää liiketoimintaa, kasvua ja osaamista. Hanke tarjoaa yrityksille tukea uusien toimintatapojen käyttöönottoon ja soveltamiseen. Hanke luo mahdollisuuksia avoimen ja luvitetun IP:n sekä datan hyödyntämiseen yritystoiminnassa. Lisäksi hankkeessa kehitetään alan ekosysteemiä ja verkostoja, osaamiskeskittymä-toimintaa sekä luodaan uutta liiketoimintaa edistäviä palveluita.

Kuva: Jules Hatfield & Christine Williams

DCIB tarjoaa digitaalisten luovien alojen yrityksille ja ammattilaisille erilaisia tapahtumia. Yrityksillä ja muilla ammattilaisilla on mahdollisuus osallistua tapahtumiin, kuten Arts & Science Innovation -biennaali ja tulevaisuusfoorumi. Lisäksi hanke tarjoaa mahdollisuuden alan opiskelijoille kohdennettuja toimia sekä ohjelmapilotteja alan yrityksille. Hankkeen toiminnan myötä vahvistetaan Helsingin kaupungin yritysneuvonnan luovien alojen osaamista sekä kasvatetaan erilaisia asiantuntija- ja mentorointiverkostoja. 

Hankkeessa hyödynnetään pk-seudun korkeakoulujen ja kaupunkien yhteistyötä, osaamista sekä resursseja hankkeen toimenpiteiden toteuttamiseksi.

Laaja yhteistyö ja verkosto synnyttää lisäarvoa digitaalisten luovien alojen toimijoille. Hankkeen vaikutukset heijastuvat ensisijaisesti pääkaupunkiseutuun, mutta niitä syntyy myös koko Suomeen.

Hanke luo uutta kansainvälisesti kilpailukykyistä innovaatio- ja liiketoimintaa sekä työpaikkoja. 

Kuva: N2 Albiino

Tapahtumat

Uutiset

Tutustu muihin hankkeen uutisiin alla olevasta linkistä.

Yhteystiedot

Eeva Jäntti

Projektipäällikkö

Metropolia

eeva.jantti@metropolia.fi

Taina Seitsara

Projektipäällikkö

Helsingin kaupunki

taina.seitsara@hel.fi

Johanna Wartio

Projektipäällikkö

Aalto-yliopisto

johanna.wartio@aalto.fi

Meeri Lehto

Projektituottaja

Metropolia

meeri.lehto@metropolia.fi

Sinna Marjamaa

Hankeasiantuntija

Helsingin kaupunki

sinna.marjamaa@hel.fi

Pia Naarajärvi

Hankeasiantuntija

Aalto-yliopisto

pia.naarajärvi@aalto.fi