Helsingissä järjestettävä monialainen tapahtumasarja CREATIVITY X TECH X CITY nostaa esiin luovan osaamisen merkityksen liiketoiminnan kasvun ja skaalautuvien ratkaisujen moottorina. Tapahtumasarja esittelee, kuinka luovuus yhdistettynä teknologiaan voi tuottaa merkittäviä innovaatioita osaksi kehittyvää tutkimus-, kehitys- ja innovaatiokeskittymää. Se tuo yhteen yrityksiä, tutkijoita, startup-toimijoita, kaupunkikehittäjiä ja korkeakouluja, jotka toimivat uudenlaisen arvonluonnin rajapinnoilla. Tavoitteena on vauhdittaa poikkitieteellistä yhteistyötä, joka johtaa skaalautuviin, markkinakelpoisiin ratkaisuihin.
Tammikuussa käynnistynyt tapahtumasarja tarjoaa yrityksille alustan, jossa luovan ajattelun ja teknologian yhdistäminen tähtää suoraan liiketoiminnan kehittämiseen, kilpailuedun vahvistamiseen ja uusien liiketoimintamallien synnyttämiseen. Tapahtumat tarjoavat konkreettisia ja ajankohtaisia haasteita, jotka liittyvät mm. kestävään kasvuun, digitalisaatioon, asiakaskokemukseen ja tuotantoprosessien uudistamiseen. Näiden haasteiden ratkaisut voivat skaalautua nopeasti uusille markkinoille tai soveltua laajasti eri toimialoille.
Tapahtumasarja saa jatkoa toukokuussa, jolloin keskiöön nousevat kaupunkiympäristöjen tilaratkaisut. Neljä uutta haastetta tarjoavat jälleen yrityksille ja kehittäjille mahdollisuuden luoda skaalautuvia innovaatioita yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. CREATIVITY X TECH X CITY toimii ponnahduslautana liiketoimintalähtöisille ideoille, joilla on potentiaalia kasvaa ja kansainvälistyä.
Voit tutustua tammikuun tapahtumaan tarkemmin täällä.
Helsingin kaupungin esittämässä haasteessa etsitään luovia, yhteisöllisiä ja monikäyttöisiä konsepteja vanhalle punatiiliselle päiväkodille Pitäjänmäessä. Vuonna 1925 rakennetusta vanhasta päiväkodista halutaan luoda paikka, jossa luovuus, yrittäjyys ja arjen kohtaamiset rikastuttavat koko naapurustoa. Voisiko tila toimia kahvilana, työtilana tai tapahtumapaikkana? Haasteen tavoitteena on aktivoida rakennus ja integroida se merkityksellisesti paikallisyhteisöön.
Rakennus vapautuu kesäkuussa uusille käyttäjille. Kolmikerroksinen, esteetön ja hyväkuntoinen rakennus tarjoaa noin 500 m² tilaa: keittiön, salin ja useita huoneita. Kaupunki etsii rohkeita visioita ja toimijoita, jotka näkevät tyhjässä tilassa mahdollisuuden, ja uskaltavat vastata siihen radikaalilla luovuudella.
Helsinki City Markkinointi ry etsii Helsingin ydinkeskustaan tilallista tapahtumakonseptia, jossa näyteikkunoista ja tyhjistä liiketiloista muodostuu käveltävä elämysreitti. Tiloihin luodaan uuden teknologian avulla kaikille kaupunkilaisille avoimia, elämyksellisiä sisältöjä. Haasteen tavoitteena on elävöittää keskustaa ja lisätä kävijävirtaa eri vuodenaikoina. Haasteessa etsitään konseptia, joka on kustannustehokas, skaalattava ja monistettava. Toteutus perustuu yhteistyöhön sekä toiminnassa olevien liikkeiden että mahdollisesti tyhjien tilojen omistajien kanssa. Yksittäisten pisteiden tekninen toteutus voi toistua tapahtumasta toiseen, mutta sisältöjen toivotaan vaihtuvan eri sesonkien ja teemojen mukaan.
Kuvittele reitti, joka kulkee halki keskustan katujen, ja jokaisen ikkunan takaa paljastuu jotakin yllättävää: valoa, ääntä tai liikettä. Jokin ikkuna voi reagoida katsojan liikkeeseen, toisen kuljettaessa virtuaaliseen maailmaan. Jokin ikkunoista voi herättää historian tai tulevaisuuden eloon. Teoksista muodostuu kokonaisuus, joka houkuttelee kulkemaan kaikki pisteet läpi. Niistä voi muodostua esimerkiksi reitti, peli tai arvoitus, jonka ratkaiseminen palkitsee. Syntyvä kokonaisuus tulee olemaan lähestyttävä ja käyttäjäystävällinen, eikä se vaadi suurempaa teknologiaosaamista. Tavoitteena on elämys, joka houkuttelee laajaa yleisöä, mukaan lukien perheet ja satunnaiset ohikulkijat.
Kolmas virallinen haaste, nimeltään “Palkittua liikettä”, esitetään suomalaisen teknologiayrityksen Resoludin toimesta. Haaste kutsuu osallistujia suunnittelemaan sijaintipohjaisia, sovelluspohjaisia konsepteja, jotka kannustavat ihmisiä liikkumaan, leikkimään ja löytämään. Tarkoituksena on ideoida sovellukseen uutta aktivoivaa sisältöä, jossa kevyt pelillisyys, tarinallisuus tai digitaaliset palkitsemismekanismit kannustavat käyttäjää kulkemaan. Resoludin olemassa oleva teknologia-alusta tukee jo karttapohjaista navigointia, tehtävien suorittamista ja palkintojen aktivointia.
Kuvitellaan esimerkiksi mainoskampanja, joka ohjaa klikkaamisen sijaan liikkumaan. QR-koodi liikkeen tiskillä avaa tehtävän, jonka palkintona odottaa näyte tai alennus. Kaupunkitapahtuma voi levittäytyä kartalle, jossa yleisö avaa tarinan osia tai palapelin palasia liikkumalla pisteeltä toiselle. Kaupunkiin saapuva matkailija voi suorittaa digitaaliseen teemareitin, joka auttaa löytämään paikallisia nähtävyyksiä tai kokemuksia. Resolud haluaisi nähdä, miten teknologia, luovuus ja kaupunkitila voivat yhdistyä kokemuksiksi, joissa arkinenkin liikunta muuttuu leikiksi.
Neljäs haaste esitellään suomalaisen Interract-yrityksen toimesta. Haaste kutsuu kehittämään digitaalisen ratkaisun, joka parantaa ammattilaisten välistä yhteistyötä kaupunkisuunnittelun alkuvaiheissa. Tavoitteena on luoda luova, digitaalinen ratkaisu, joka mahdollistaa merkityksellisen yhteistyön eri kaupunkisuunnittelun sidosryhmien välillä.
Interract kertoo, että tällä hetkellä kaupunkitilaa muotoillaan monen eri ammattilaisen voimin, mutta harvoin aidosti yhdessä. Suunnittelussa insinöörit voivat usein olla vetovastuussa, kun taas muotoilijoiden ymmärrystä arjen kokemuksista, käytettävyydestä ja kokonaisuuksien hahmottamisesta hyödynnetään liian vähän.
Haaste haluaa muuttaa tämän. Tavoitteena on kehittää ratkaisu, miten suunnittelun alkuvaiheeseen saadaan mukaan aidosti yhteinen keskustelu ja yhteistyö muotoilijoiden, insinöörien ja kaavoittajien välillä. Tavoitteena on sujuvampi vuorovaikutus ja paremmat ratkaisut, jotka pohjautuvat eri ammattialojen osaamiseen ja ihmislähtöiseen ajatteluun.
Tapahtumassa kuullaan myös inspiroivat puheenvuorot Päivi Raiviolta ja Milja Mäkelältä.
Päivi Raivio on kaupunkisuunnittelija ja paikkamuotoilija, joka on omistautunut luomaan elävämpiä, osallistavampia ja vihreämpiä julkisia tiloja. Hän on johtanut lukuisia julkisen tilan hankkeita Helsingissä, Espoossa, Turussa ja kansainvälisissä yhteyksissä. Vuodesta 2015 hän on johtanut suunnittelutoimisto RaivioBumannia yhdessä Daniel Bumannin kanssa. Raivio sai myös vuonna 2022 Helsinki Design Award -palkinnon.
Milja Mäkelä on FiBANin operatiivinen johtaja, entinen startup-yrityksen perustaja ja markkinointijohtaja sekä kokenut markkinointi- ja viestintäasiantuntija, joka keskittyy teknologiastartupeihin, PR:ään ja tarinankerrontaan. Hän on suunnitellut joukkorahoituskampanjoita ja markkinointia elokuville, indie-musiikille ja kulttuuriprojekteille. Hänen tavoitteenaan on rakentaa silta startup-ekosysteemin ja luovien alojen välille, tuoden kasvuyritysten ajattelua ja skaalausmalleja kulttuurin ja luovan talouden kentälle.
Tapahtumassa palataan hetkeksi myös tammikuun tapahtumaan case-esimerkin myötä. Onnellisuusmuseo -haasteen esittänyt Johannes Lassila kertoo kokemuksistaan edellisestä tapahtumasta ja sen myötä syntyneistä ratkaisuista.
Lue lisää Onnellisuusmuseosta täältä.
CREATIVITY X TECH X CITY -tapahtuma on osa Digital Creative Industries & Beyond (DCIB) -hanketta, jota toteuttavat Helsingin kaupunki, Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Aalto-yliopisto. Hanke tukee luovien alojen kestävää kasvua, uusien käytäntöjen ja teknologioiden käyttöönottoa sekä toimialarajat ylittävää yhteistyötä. Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama.
Tutustu tarkemmin hankkeeseen täällä.
Taina Seitsara
Projektipäällikkö
Business Helsinki
taina.seitsara@hel.fi
Sinna Marjamaa
Hankeasiantuntija
Business Helsinki
sinna.marjamaa@hel.fi