Food waste ecosystem -hanke luo pääkaupunkiseudulle uudenlaisen ja verkostomaisen toimintatavan, jonka myötä ruokahävikki vähenee ja sitä pystytään hyödyntämään tehokkaammin. Tavoitteena on edistää ruoan kiertotaloutta pääkaupunkiseudulla.
Hankkeessa etsitään käytännön ratkaisuja erityisesti ravitsemispalveluiden elintarvikejätteen vähentämiseen. Yhtenä keskeisenä tavoitteena on kehittää alan toimijoiden kykyä hyödyntää ylijäänyttä ruokaa entistä laajemmin ruoka-apuun.
Hankkeessa mitataan elintarvikejätteen määrää ja laatua. Tulokset edistävät ymmärrystä siitä, miten elintarvikejätettä ja ruokahävikkiä voidaan vähentää tehokkaasti.
Hankkeessa selvitetään yritysten mahdollisuuksia rakentaa ja kehittää liiketoimintaansa elintarvikejätteestä.
Vantaan kaupunki
Helsingin kaupunki
Laurea-ammattikorkeakoulu
Luonnonvarakeskus
1 187 471 €
EAKR: 712 482 €
04/2023 – 03/2026
Yhdessä kehittäminen luo mahdollisuuksia uusien ideoiden synnylle.
Hanke tuo yhteen ravitsemispalvelut ruoka- ja kiertotalouden yritykset, oppi- ja tutkimuslaitokset sekä ruoka-aputoimijat. Ensisijaisena kohderyhmänä ovat ruoka-alan toimijat pääkaupunkiseudulla; erityisesti ravitsemispalvelut kuten laitoskeittiöt, ateriapalvelut ja ravintolat, mutta myös muut hävikkiruoan lähteet kuten elintarvikeyritykset.
Hankkeen muita kohderyhmiä ovat ruoka-aputoimijat pääkaupunkiseudulla sekä muut ylijäänyttä ruokaa hyödyntävät seurakunnat, järjestöt, kunnat ja yritykset. Lisäksi kohderyhmiä ovat kiertotalouden yritykset, jotka jo nyt tuottavat jätteestä liiketoimintaa sekä uudet elintarvikejätteen hyödyntämisestä kiinnostuneet yritykset.
Tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä jätehierarkian periaatteiden mukaisesti siten, että ensisijaisena toimena tulee olla ruokahävikin ehkäisy. Jos ylijäänyttä ruokaa uhkaa joutuminen hävikiksi, pitää se ensisijaisesti hyödyntää ihmisravintona. Jos ruokahävikkiä ei voida hyödyntää ihmisravintona, voidaan se ohjata rehu- tai energiakäyttöön.
Hanke tukee pääkaupunkiseudun kuntien kestävää kehitystä sekä hiilineutraaliustavoitteita ja EU:n kestävän kehityksen tavoitteita.
Tutkimusten mukaan ravitsemispalveluiden osuus elintarvikeketjun ruokahävikistä Suomessa on hieman alle 20 %, ja sen hyödyntäminen on edelleen vähäistä.
Muiden ruokahävikin lähteiden, kuten teollisuus, tukku- ja vähittäiskaupan osalta hävikin hyödyntämisaste on korkeammalla tasolla.
Hanke pyrkii vahvistamaan pääkaupunkiseudun elinvoimaa kestävästi, päästöjä vähentäen.
Mari Itkonen
Projektipäällikkö
Vantaan kaupunki
mari.itkonen@vantaa.fi
Pekka Enroth
Projektiasiantuntija
Vantaan kaupunki
pekka.enroth@vantaa.fi
Heta Hyvärinen
Projektipäällikkö
Helsingin kaupunki
heta.hyvarinen@hel.fi
Veera Peltomaa
Projektipäällikkö
Laurea-ammattikorkeakoulu
veera.peltomaa@laurea.fi
Kirsi Silvennoinen
Erikoistutkija
Luonnonvarakeskus
kirsi.silvennoinen@luke.fi