Hävikkiruoka muuntuu sähköksi – uusi biokaasureaktori koekäytössä Vantaalla

Miltä kuulostaisi laite, joka muuntaa ruokajätteen sähköksi, lämmöksi ja maanparannusaineeksi – vieläpä sisätiloissa? Sellainen on nyt koekäytössä Vantaan Yhteisen pöydän hävikkiterminaalissa osana Food Waste Ecosystem -hanketta. Kyseessä on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Laitteen sopivasta sijoituspaikasta käytiin keskustelua Vantaan yhteisen pöydän terminaalilla (Kuva: Laila Bröcker)

Pilotoinnin taustalla on startup-yritys Benerg Oy, joka kehittää modulaarisia biokaasulaitteita erikokoisten organisaatioiden tarpeisiin. Tavoitteena on tarjota ratkaisu, jolla biojäte saadaan käsiteltyä tehokkaasti ja kestävästi – ja samalla tuotettua omaa, uusiutuvaa energiaa.

“Jo 10 kiloa ruokajätettä päivässä riittää tuottamaan merkittävän määrän sähköä vuodessa. Samalla voidaan vähentää jätehuoltokuluja ja tukea ilmastotavoitteita”, kertoo Burak Gedik, Benerg Oy:n toimitusjohtaja.

Yhteisen pöydän hävikkiterminaali – täydellinen koekäyttökohde

Vantaan kaupungin luotsaama Yhteinen pöytä on kansallisesti tunnustettu toimintamalli, joka yhdistää hävikkiruoan logistiikan ja ruoka-avun yhteisötyön. Toiminnan keskiössä on hävikkiterminaali, johon kerätään ruokalahjoituksia eri puolilta Vantaata.

”Tämä kokeilu tuli kuin tilauksesta. Olemme jo pitkään panostaneet kestävyyteen, ja ympäristösertifikaatin saaminen viime talvena vahvisti tätä suuntaa. Nyt pääsemme ottamaan vielä yhden konkreettisen askeleen eteenpäin.” – Soile-Maria Linnemäki, palveluesimies

Kumppanuudet kantavat

Pilotointia on rakennettu yhdessä Food Waste Ecosystem -hankkeen kanssa. Hankkeen projektipäällikkö Mari Itkonen näkee verkostotyön keskeisenä onnistumisen edellytyksenä:

”On hienoa, miten Yhteinen pöytä ja Benerg heti löysivät yhteisen sävelen. Verkostossa on syntynyt useita kokeiluja – tekoälyn hyödyntämisestä ruokalogistiikkaan ja kahvinporojen jatkokäyttöön.”

Kokeilun toteutukseen osallistuvat myös Vivamus Kiinteistöt Oy, joka vastaa laitteen sähkö- ja vesiliitännöistä, sekä Vantaan kaupungin elinvoimapalvelut Business Vantaa -verkoston ja Vantaan testbed-alustojen kautta.

Kokeile Vantaalla – oppimassa yhdessä

Hankkeen aktiivisen osallistumisen lisäksi pilotoinnin kätilöinnissä on hyödynnetty  Vantaan Kokeile Vantaalla -palvelua, jossa uusia ratkaisuja testataan aidossa toimintaympäristössä. Kokeiluissa ei vain testata laitteita – niissä rakennetaan yhteistyötä, kehitetään toimintamalleja ja opitaan yhdessä.

“Jokainen kokeilu on mahdollisuus ymmärtää paremmin, mitä ruokahävikin kiertotalous voi tarkoittaa käytännössä – ja millaisia ratkaisuja voimme rakentaa yhdessä”, summaa Mari Itkonen. Hyödyntämällä jo kehitettyjä kaupunkien tesbed-alustoja sekä palveluita, hankkeissa syntyneet ideat tuodaan osaksi kaupunkien jatkuvaa kehittämistoimintaa. Kyse on toimintamallien juurruttamisesta kaupunkiorganisaatioon. Hankkeissa syntyy malleja ja testataan kehittämistä. Lopulta hyväksi havaitut kokemukset tulevat osaksi uutta arkea. Näin tuemme toinen toisiamme.

Lisätietoa ja yhteyshenkilöt:

• Burak Gedik, toimitusjohtaja, Benerg Oy – burak@benerg.io
• Mari Itkonen, projektipäällikkö, Food Waste Ecosystem -hanke – mari.itkonen@vantaa.fi
• Soile-Maria Linnemäki, palveluesimies, Yhteinen pöytä – soile-maria.linnemaki@vantaa.fi

Lue lisää:

• Benerg – Transforming food waste into energy independence!: https://benerg.io/
• Yhteinen pöytä: https://yhteinenpoyta.vantaa.fi/fi
• Business Vantaa: https://business.vantaa.fi/
• Kokeile Vantaalla: https://business.vantaa.fi/fi/loyda-kumppanit-yrityksesi-kehittamiseen/kokeile-vantaalla

Uudenlainen yhteistyö esimerkkinä

Yhteistyökokeilussa hävikkiruokaa kompostoi Sodexo, joka on yksi Suomen suurimmista ravintolapalveluiden tuottajista. Hävikin vähentämistoimista huolimatta ruokaa saattaa joskus jäädä yli ja syömäkelpoista ylijäämäruokaa on alettu viime vuodesta lähtien lahjoittamaan onnistuneesti ruoka-apuun.

− Sodexo on sitoutunut kestävään kehitykseen ja on hienoa, että voimme yhdessä muiden toimijoiden kanssa edistää tällä tavalla ruoan kiertotaloutta ravintolan biojätteen osalta, toteaa Sodexon asiakkuuspäällikkö Satu Saavalainen.

Sodexon lisäksi kokeilussa ovat mukana kompostorin toimittaja Dieta Oy, Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikennelaitos Stara ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.

− Olemme iloisia, että tämä laadukas ruotsalainen Oklin-kompostori kiinnostaa suuria toimijoita. Toteutamme kiertotalousliiketoimintaa myös ostamalla käytettyjä ammattikeittiölaitteita, minkä jälkeen laitteet kunnostetaan ja huolletaan myyntikuntoon, sanoo Dietan Business Development Manager Matti Kamppinen.

Kokeiluvaihe päättyy tänään ja lopputuotteen sopivuutta käyttökohteisiin arvioidaan parhaillaan.

Food waste ecosystem – ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen -projektia koordinoi Vantaan kaupunki, joka toteuttaa sitä yhdessä Helsingin kaupungin, Luonnonvarakeskuksen ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa. Projektin toiminta-aika on 1.4.2023–31.3.2026, ja se rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuella. Rahoittava viranomainen on Uudenmaan liitto. Hanke on osa HEVi-ohjelmaa.

Alkuperäinen uutinen on julkaistu Helsingin kaupungin sivuilla.

Voit tutustua tarkemmin hankkeeseen täällä.