Muun muassa Kokeilukontti Tekla on herättänyt ihastusta kansainvälisissä tapahtumissa ja keskusteluissa. Helsingillä on vahva maine opetusteknologioiden yhteiskehittämisen edelläkävijänä.
Helsingin kaupungin EdTech-kokeilualusta on maailmalla tunnettu toimivana ja monihyödyllisenä konseptina, joka tarjoaa yrityksille mahdollisuuden testata ja kehittää innovatiivisia oppimiseen liittyviä tuotteita ja palveluita opettajien ja oppijoiden kanssa. Kokeilualustan avulla yritykset ja koulut voivat tehdä yhteistyötä, josta on hyötyä molemmille osapuolille. Vahvistamme yritysten kilpailukykyä EdTech-alalla kokeilualustan lisäksi esimerkiksi Helsinki Education Hubin osatoteuttajana.
Yksi kansainvälisestikin täysin uniikki esimerkki toiminnastamme on Helsingin Jakamisella viisautta: yhteiskäyttöiset innovaatio- ja oppimisympäristöt (JAVIST) -osahankkeen kehittämä liikkuva kokeilualusta, Kokeilukontti Tekla. Kokeilukontti liikkuu koulusta ja päiväkodista toiseen, ja yritykset voivat testata ja yhteiskehittää innovaatioitaan tehokkaasti monien loppukäyttäjien kanssa. Tekla aloitti toimintansa helmikuussa 2024 ja on saanut valtavasti positiivista palautetta yrityksiltä, opettajilta ja oppilailta. Innovatiivinen kokeilukontti Tekla on herättänyt inspiraatiota kansainvälisissä EdTech-keskusteluissa.
– Kokeilualustat ovat usein yhteen paikkaan sidottuja, jolloin oppijoiden ja opettajien pääsy uusien innovaatioiden pariin ei jakaannu tasaisesti. Liikkuva kokeilualusta ratkaisee tämän haasteen tehokkaasti. Se tuo kokeilualustatoiminnan hyödyt ja sen tarjoamat uudet mahdollisuudet suoraan oppijoille, missä tahansa he ovatkin, kehuu Natalia Kucirkova, professori ja The International Centre for EdTech Impact Norwayn johtaja.
JAVIST-hankkeen projektipäällikkömme Marjo Kenttälä on esitellyt Helsingin EdTech-innovaatiotoimintaa alan kansainvälisille vaikuttajille. Esimerkiksi GETN:n (Global EdTech Testbed Networkin) työpajapäivässä Lontoossa Kenttälä pääsi kertomaan Teklan toiminnasta ja oli mukana pohtimassa viitekehystä EdTech-kokeilualustoille.
– Kansainväliset kollegamme olivat kiinnostuneita erityisesti uudenlaisesta testbedistä, Teklasta. Opetuksen innovaatioiden kehittämisessä validointi on juuri nyt avainsana niin Suomessa kuin maailmallakin. Tutkimusperustaiset ratkaisut ovat markkinoilla kysytyimpiä. Kokeilukontti Tekla on loistava esimerkki siitä, miten yritysten ratkaisujen toimivuutta voidaan tehokkaasti validoida loppukäyttäjien kanssa testaamalla ja yhteiskehittämällä, kertoo Kenttälä.
Lontoossa järjestetyt Bett-messut tunnetaan Euroopan suurimpana opetusteknologiatapahtumana. Tapahtumassa Kenttälä pääsi inspiroivassa tunnelmassa tutustumaan moderneihin oppimisteknologioihin, joita oli kehitetty ympäri maailmaa. Pohjoismaiset kollegat tapasivat ja sopivat EdTech-yhteistyöstä, jolle maiden samankaltaiset koulutusjärjestelmät luovat hyvän pohjan.
Messujen aikana <edtech/station> järjesti Lontoon Belgian-suurlähetystössä tilaisuuden, jossa startupit pitchasivat ratkaisujaan. Kahden startupin kanssa sovittiin jo askeleista kohti kokeilua Helsingissä.
Lisäksi Kenttälä vieraili Helsinki Education Hubin väen kanssa University College Londonin (UCL) Centre for Digital Innovationissa.
– Olin vaikuttunut siitä, miten onnistuneesti he olivat rakentaneet yhteistyötä tutkijayhteisön ja startupien välille. Heiltä uupui vielä kokeilualustaulottuvuus – esittelimme siis Testbed Helsingin ja JAVIST-hankkeen toimintaa. Toivon, että yhteistyömme syvenee ja voimme oppia vielä enemmän toisiltamme, pohtii Kenttälä, ja jatkaa:
– On mahtavaa, että kansainvälisellä EdTech-kentällä tapahtuu paljon, ja että opettajille halutaan oikeasti laadukkaita EdTech-työvälineitä.
Vuosi 2024 oli EdTech-kokeilualustatoiminnallemme sekä etenkin Kokeilukontti Teklalle menestyksekäs. Yhteensä 26 yritystä osallistui kokeiluihimme, ja pelkästään Teklan kokeiluissa 5 671 oppijaa pääsi tutustumaan uusimpiin opetusteknologioihin.
51 yritystä osallistui osahankkeen toimintaan
10 työpajaa järjestettiin yrityksille
6 tutustumiskäyntiä järjestettiin yrityksille
3 innovaatiohaastetta järjestettiin yrityksille
26 yritystä osallistui pitkäkestoiseen yhteiskehittämiseen
– Innovaatiotoiminnassa ei tule valmista koskaan, eli kehitämme palveluitamme koko ajan ja ideoimme uutta. JAVIST-hanke on opettanut paljon, ja oppien pohjalta on entistä helpompaa kehittää esimerkiksi pääkaupunkiseudullista yhteistyötä opetusteknologiayritysten toiminnan edistämiseksi, kertoo Kenttälä.
TEKLA
10 kuukautta
519 työpajaa
10 yritystä
22 koulua ja päiväkotia
5671 oppijaa
Contact information
Marjo Kenttälä
Projektipäällikkö
Business Helsinki
marjo.kenttala@hel.fi