InnoVisions on strategisen kehittämisen sekä portfoliojohtamisen työkalusarja.
InnoVisions koostuu neljästä eri työkalusta, jotka tarjoavat käyttäjälleen mahdollisuuden kehittää toimintaansa niin systeemisesti kuin uusia lähtöjä tukien. Työkalut soveltuvat niin kokonaisuuksien hallinnointiin, toiminnan sisältöjen suunnitteluun ja suuntaamiseen sekä verkoston sisäiseen kehittämiseen ja vuoropuheluun. Parhaimmillaan sen avulla voidaan arvioida vaikuttavuutta pääkaupunkiseudun elinvoiman ja kestävän kaupunkikehittämisen näkökulmasta. InnoVisionsin lähtökohtana on palvella käyttäjiään joustavasti, ja on siksi muokattavissa tilanteen mukaan.
1 Portfolion kokonaiskuva
Portfolion kokonaiskuva esittelee portfolion hankkeet ohjelman neljän kärkiteeman sekä päivittyvien alateemojen kautta. Päivittyvä kokonaiskuva tarjoaa ajantasaisen näkymän kehittämiskokonaisuuksiin, ja auttaa hanketoimijoita havaitsemaan oman hankkeen temaattiset kytkökset portfolion piirissä.
2 Ekosysteemikehittämisen kuvaus
Ekosysteemikehittämisen kuvaus -työkalun avulla voidaan tarkastella portfolion eri osa-alueita, toimintojen jakautumista innovaatiopolun eri vaiheille sekä toimintaan kytkeytyviä toimijoita. Kuvauksen rakentaminen auttaa toimijoita hahmottamaan omaa työtään osana laajempaa ekosysteemiä, jo olemassa olevia sisältöjä sekä palveluntarjoajia. Tällöin tarkastelu ei rajaudu ainoastaan nykyiseen portfolioon.
Työkalu tarjoaa myös mahdollisuuden havaita kehittämistä vailla olevia aukkoja sekä yhteistyön paikkoja yhteiseen teemaan rajatulla innovaatiopolulla. Osaa toiminnasta saatetaan ylläpitää vain rajoitetun ajan, jolloin myös oman toiminnan ajallinen suhteuttaminen muun ekosysteemin toimintaan on tärkeää eheän palvelupolun turvaamiseksi.
3 Ekosysteemien yhteydet ja synergiat
Kokonaisuuden kolmas työkalu on jatkoa ekosysteemikehittämisen kuvaukselle (työkalu 2). Eri aihepiirien väliset yhteydet sekä synergiat tukevat parhaimmillaan portfolion kokonaisvaikuttavuutta. Temaattisen yhteistyön ohella verkoston toimijat voivat löytää yhteistyön ja vertaisoppimisen paikkoja esimerkiksi samankaltaisten toimintatapojen kautta (mm. kokeilutoiminta). Myös aihepiireiltään toisistaan poikkeavat verkostot ja ekosysteemit voivat olla osittain päällekkäisiä, jolloin jaettu näkyvyys tai yhteiset tilaisuudet voivat tukea toiminnan vaikuttavuutta sekä uusien, yllättävienkin avausten syntyä.
4 Yrityspanosten arviointi
Työkalusarjan viimeinen osa esittelee yritysten polkua huomion heräämisestä oman pääoman sijoittamiseen hankkeen aihepiirissä. Ajatuksena on pysähtyä tarkastelemaan millä intensiteetillä yritykset osallistuvat sekä yksittäisen hankkeen että ekosysteemin toimintaan, ja millä toimenpiteillä osallistumisen astetta voidaan vahvistaa – miten toiminnasta tehdään mahdollisimman vaikuttavaa. Parhaassa tapauksessa toimenpiteet ja hanketoimintaan osallistuminen synnyttää yrityksissä uusia innovaatioita ja uutta liiketoimintaa. Portfolion hankkeiden osalta yritysten osallistumisen intensiteetti vaihtelee myös siitä syystä, että osa hankkeista työskentelee tiiviisti yritysrajapinnassa kun toiset portfolion hankkeet luovat innovaatiotoimintaa tukevia rakenteita.
Työkalua kehitetään edelleen. Samalla se nivotaan osaksi pääkaupunkiseudun yhteistä, innovaatioita tukevaa ekosysteemityötä.
Voit ladata työkalun kokonaisuudessaan tämän linkin takaa. Työkalua on vapaasti muokattavissa ja edelleen kehitettävissä.
InnoVisions on kehitetty yhdessä STE Analytics Oy:n ja Synesis Oy:n kanssa.