Koulusta, päiväkodista ja oppilaitoksesta toiseen liikkuva kokeilukontti TEKLA on täysin uudenlainen kokeilualusta, jossa yritykset voivat testata ja yhteiskehittää innovaatioitaan loppukäyttäjien kanssa. Liikkuva oppimisympäristö tuo mielenkiintoiset uudet oppimisteknologiat tehokkaasti oppijoiden ja opettajien saavutettaville.
Maailmalla yhteiskehittämisen ja EdTech-kokeilualustatoiminnan edelläkävijänä tunnettu Helsinki on luonut jotain ainutlaatuista. Uudessa liikkuvassa oppimisen tilassa yritykset voivat testata ja yhteiskehittää erilaisia opetusteknologia- ja oppimisympäristöratkaisuja käyttäjälähtöisesti. Kokeilukontissa on poikkeuksellista se, ettei se ole paikkaan sidottu. Liikkuva oppimisympäristö muun muassa tasa-arvoistaa oppijoiden pääsyä uusimpien teknologioiden pariin, ja yritykset pystyvät kehittämään tuotteitaan mahdollisimman monien loppukäyttäjien tarpeita vastaaviksi. Kontti on yhdellä koululla muutamia viikkoja, jonka jälkeen se jatkaa matkaa seuraavaan kohteeseen.
Kokeilukonttiin pääsivät ensimmäisenä helsinkiläisen Sakarinmäen peruskoulun oppilaat. Kontissa kokeilevat yritykset ovat pääasiassa startup-vaiheen yrityksiä, joiden tuotekehitys on vielä kesken. Yritykset ohjaavat kontissa työpajoja, joiden avulla tuotteita voidaan testata ja kehittää käyttäjälähtöisesti paremmiksi. Opettajat voivat myös lainata opetusteknologioita kontista luokkiinsa käytettäväksi. Kokeilut toteutetaan mukaillen yrityslähtöistä Easy Access Co-Development (EAC) -toimintamallia. Se on tehty kevyeksi, joustavaksi ja mahdollisimman sulavaksi tavaksi toteuttaa yhteiskehittämistä koulujen ja yritysten välillä.
– Kokeilukonttia pilotoimalla huomasimme iloksemme, että luomamme uudenlainen kokeilutoimintamalli toimi juuri niin, kuin olimme toivoneet. Jo yhden päivän aikana yritykset pääsevät testaamaan paljon ja tehokkaasti. Kun työpajoja toteutetaan useita kertoja peräkkäin eri ryhmien kanssa, kokeilua voi ripeästi parantaa työpaja työpajalta, kertoo hankkeen projektiasiantuntija Severi Tonttila Business Helsingiltä, ja jatkaa:
– Tämä oli paras mahdollinen pilottikoulu. Sakarinmäen peruskoulun rehtori ja opettajat ottivat kontin ennakkoluulottomasti ja avoimin mielin vastaan.
– Erityisen positiivista kokeilukontissa on intensiivinen kokeilukokemus vaihtuvien ryhmien kanssa. Kun lapset irrotetaan tavallisista luokkatiloista, he kertovat rohkeasti mielipiteensä innovaatioista tässä elämyksellisessä tilassa, iloitsee Boniphace Kanyathare Ujuzilta, joka on yksi kokeilukontissa mukana olevista yrityksistä.
Kontissa on kevään aikana tarjolla myös seitsemän muun start-upin kokeilutyöpajoja EdTech-innovaatioiden parissa. Opettajilta ja oppilailta saatu palaute on innostunutta.
Kokeilukontti on tuonut tänne Helsingin “kauimmaiseenkin” kouluun opettavaisen ja jännittävän retkikohteen omalle pihallemme! Uusiin teknologioihin on ollut mielenkiintoista tutustua ja niistä on tullut tietoiseksi. Opetussuunnitelman eri kohtiin teknologiakontti tarjoaa hyvin materiaalia ja myös monet laaja-alaiset taidot toteutuvat sen pajoissa.
– opettaja Eija Saavalainen, Sakarinmäen peruskoulu
On vähän jännittävää ja tuntuu kivalta kokeilla uusia keksintöjä ensimmäisten joukossa. Kokeilukontissa on erilainen tunnelma ja hauskaa.
– 5. luokan oppilas, Sakarinmäen peruskoulu
Puolen vuoden intensiivinen kehittäminen kontin rakentamiseksi, toimintamallin kehittämiseksi ja koulujen pihoille sijoitettavaksi on ohi: Kokeilukontti on vihdoin liikenteessä!
– Arvattavasti selvitettäviä asioita oli roima kasa, toteaa hankkeen projektipäällikkö Marjo Kenttälä.
Haasteita toi eniten Kokeilukontin liikkuminen paikasta toiseen ja toisaalta pysyminen yhdessä kohteessa useamman viikon.
– Logistiikka edellyttää tarpeeksi pihatilaa ja turvallista kulkua, sähkönsaanti voimavirtaa läheltä ja paloturvallisuus taas etäisyyksiä muista rakennuksista. Kontin pysyminen yhdessä kohteessa viikkoja vaatii mahdolliseen ilkivaltaan varautumista, sen liikuttelu taas tiettyjä painorajoituksia ja kalusteiden kiinnityksiä, kertoo Kenttälä ja jatkaa:
– Mutta kehitystyö on ollut mielenkiintoista ja antoisaa! Konttia on tehty toimialarajat ylittävässä yhteistyössä. Toiminta ei olisi mahdollista ilman läheistä ja toimivaa yhteistyötä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa, jonka kehittämispalvelut, ICT-yksikkö ja Stadin AO:n logistiikka-ala ovat tiiviisti mukana Kokeilukontin toteuttamisessa. Myös kaupunkiympäristön sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialat ovat olleet tukena Kokeilukontin toteuttamisessa.
Kokeilukontti on osa Jakamisella viisautta – yhteiskäyttöiset innovaatio- ja oppimisympäristöt (JAVIST) -hanketta, joka tarjoaa yrityksille entistä tehokkaamman mahdollisuuden tuotteidensa ja palvelujensa testaamiseen ja kehittämiseen yhdessä loppukäyttäjien kanssa. Yrityslähtöisiin kokeiluihin on jatkuva haku käynnissä. Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama.
Alkuperäinen teksti on julkaistu Testbed Helsingin sivuilla.
Tutustu Helsingin kaupungin JAVIST-osahankkeeseen täällä.
Tutustu kokeilukontin kuviin täällä.