Aalto-yliopistossa järjestettiin tammikuussa 2025 työpaja, jossa ideoitiin uusia tapoja hyödyntää kampuksen ravintolasaleja monipuolisemmin.
Työpaja oli osa Jakamisella viisautta (JAVIST) -hanketta, jonka tavoitteena on kehittää kampuksen tiloja ja luoda entistä yhteisöllisempi ympäristö opiskelijoille ja henkilöstölle.
JAVIST eli Jakamisella viisautta -hanke* tuo yhteen Aalto-yliopiston, ACREn, Helsingin yliopiston ja Helsingin kaupungin osaamisen yhteiskäyttöisten oppimistilojen kehittämiseen. Hankkeen päätavoitteena on tukea yrityksiä, jotka tarjoavat palveluita ja tuotteita oppimistiloihin, ja parantaa niiden liiketoimintamahdollisuuksia. Samalla JAVIST -hanke auttaa ymmärtämään, miten yhteiskäyttöiset tilat ja niiden toimintatavat voivat tuoda lisäarvoa koko kampukselle.
Osana Aalto-yliopiston kampuksen kehittämissuunnitelmaa ja saatujen käyttäjäpalautteiden perusteella kampuksella on jatkuva tarve lisätä paikkoja ja tiloja opiskelijoiden ja henkilöstön käyttöön. Toisaalta kampuksen ravintolasalitilat on tunnistettu mahdollisina potentiaalisina vajaakäyttöisinä tiloina. Ravintolasalien laajempi käyttö voisi kasvattaa tilojen käyttöastetta ja laajentaa tilatarjontaa sekä lisätä yhteisöllisyyttä ja mahdollisesti ravintoloiden myyntiä. Se parantaisi myös ravintolan ja tilojen näkyvyyttä ja edistäisi kampuksen olemassa olevien tilallisten resurssien käyttöä.
JAVIST -hankkeen myötä järjestetyn ravintolatyöpajan keskeisimpiä kysymyksiä oli, mitä muuta ravintolasaleissa voisi tehdä kuin syödä, ja miten voisimme avata kampusravintoloiden salitiloja opiskelijoiden ja henkilöstön käyttöön ravintoloiden ollessa suljettuina. Työpajassa kuultiin antoisat kokemuspuheenvuorot kampusravintoloiden operaattoreilta Compassa Groupilta, Menessa Oy:lta ja Sodexolta.
Tapaamisessa saatiin paljon erilaisia ideoita ja ajatuksia, miten yhteiskäyttöisiä tiloja voisi kehittää, mutta toisaalta avoimet ravintolasalit toimivat jo nykyisellään varsin hyvin itseopiskelutiloina ja tilapäiseen projektityöskentelyyn. Kokemusten pohjalta erityisiä haasteita tai ongelmia ei ole tunnistettu tilojen jakamisen osalta. Loppuhuipentumana tutkailtiin mahdollisuuksia käynnistää pilottiprojekteja aiheen tiimoilta.
Ravintolatyöpaja oli vasta alkua, ja Aalto-yliopisto jatkaa tilojen kehittämistä yhteistyössä kampusalueen eri toimijoiden kanssa. Tavoitteena on luoda tulevaisuudessa entistä yhteisöllisempiä tiloja, jotka palvelevat monipuolisesti kaikkia kampuksen käyttäjiä.
*Jakamistalous ja resurssien fiksu käyttö tukee vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyviä tavoitteita. JAVIST-hankkeessa rakennetaan merkittäviä tulevaisuuden oppimisympäristöjä ja kehitetään pääkaupunkiseudun ekosysteemiä. Hanke on EU:n osarahoittama.
Lisätietoja:
https://hevinnovations.fi/javist/