Food waste ecosystem:
Pilotit ja kokeilut

Tältä sivulta löydät tietoa Food waste ecosystem -hankkeen piloteista. 

Food Waste Ecosystem -hankkeen pilottikokeiluissa testattiin käytännön malleja ruokahävikin vähentämiseksi ja hävikin hyödyntämiseksi. 

Tutustu hankkeeseen täällä.

Linjastohävikin lahjoittamispilotit

Linjastohävikin lahjoittamiskokeilu Soupster Family ja Andreaskyrkan

Tikkurilan Dylan-ravintola ryhtyi lahjoittamaan ylijäämäruokaa Vantaan A-Killalle. Kokeilu käynnistyi helposti, sillä molemmilla osapuolilla oli jo valmius toimintaan. Lahjoittaminen jatkuu edelleen ja toimii mallina Vantaan paikalliselle yhteistyölle.

Linjastohävikin lahjoittamiskokeilu Sodexo ja Mielenterveysyhdistys Etappi ry

Sodexolla oli aiempaa kokemusta linjastohävikin lahjoittamisesta hävikkiterminaali Stadin safkalle. Mielenterveysyhdistys Etappi tarjoutui noutamaan perjantaisin syntyvää tarjoiluhävikkiä lämpimänä, sillä Stadin safka noutaa vain jäähdytettyä ruokaa eikä ole auki lauantaisin. Ruokaa haettiin Malmin Varustamolla kokoontuvalle miesten ryhmälle joka toinen perjantai loka-marraskuussa 2025 neljä kertaa. Kokeilu päättyi, vaikka sujuikin hyvin, sillä miesten ryhmän kokoontuminen loppui marraskuun lopulla.

Linjastohävikin lahjoittamiskokeilu Palmian Espoon kohteet ja Manna-apu
 

Palmia liittyi linjastohävikin lahjoittajien joukkoon syksyllä 2025 Espoossa. Sekä Palmialla että linjastohävikkiä vastaanottavalla Manna-avulla oli jo aiempien pilottien tuomaa kokemusta elintarviketurvallisesta lahjoittamisesta, joten yhteistyön aloittaminen oli helppoa ja se sujui hyvin. Tämäkin kokeilu jalkautui osaksi osapuolten normaalia toimintaa joulukuussa 2025.

Linjastohävikin lahjoittamiskokeilu Dylan Tiksi ja Vantaan A-kilta

Tikkurilan Dylan-ravintola ryhtyi lahjoittamaan ylijäämäruokaa Vantaan A-Killalle. Kokeilu käynnistyi helposti, sillä molemmilla osapuolilla oli jo valmius toimintaan. Lahjoittaminen jatkuu edelleen ja toimii mallina Vantaan paikalliselle yhteistyölle.

Linjastohävikin lahjoittamiskokeilu Espoo Catering, Sodexo ja Manna-apu

Espoolaiset koulut ja päiväkodit alkoivat luovuttaa kouluruoan hävikkiä Manna-avulle, joka jakoi sen asiakkailleen annospakattuna. Pilotissa kehitettiin omavalvontaa ja kylmäketjun hallintaa. Toiminta vakinaistui vuoden 2025 alussa osaksi Manna-Avun arkea.

Linjastohävikin lahjoittamiskokeilu Palmia ja Stadin safka

Palmian Mäkelänrinteen lukioravintola lahjoitti ruokaa Stadin safkalle. Kokeilu osoitti, että pienellä valmistelulla ja hyvällä yhteistyöllä ylijäämäruokaa voidaan turvallisesti ohjata ruoka-apuun. Pilotista saatiin malli mahdolliselle toiminnan laajentamiselle.

Linjastohävikin lahjoittamiskokeilu Sodexo ja Stadin Safka

Sodexo lahjoitti ruokaa useista helsinkiläisistä kohteistaan Stadin safkan noudettavaksi. Pilotissa hiottiin yhteistyökäytäntöjä, sovittiin noutoreiteistä ja vastuuhenkilöistä, ja toiminta vakiintui nopeasti. Lahjoittaminen havaittiin toimivaksi tavaksi hyödyntää linjastoilta jäänyttä ylijäämäruokaa hyväntekeväisyyteen lahjoitettavaksi.

Linjastohävikin lahjoittamiskokeilu Sodexo ja Yhteinen pöytä

Metropolian Myyrmäen kampuksen Sodexo-keittiö lahjoitti linjastohävikkiä Yhteinen pöytä -toimijalle. Kuukauden mittainen kokeilu toteutettiin tarkasti ohjeistettuna, ja se loi pohjan korkeakouluruokailun ylijäämän jatkohyödyntämiselle.

Linjastohävikin lahjoittamiskokeilu Soupster Family ja Stadin safka

Neljä Soupster Familyn ravintolaa aloitti linjastohävikin lahjoittamisen Stadin safkan ruoka-aputoimintaan. Yhteistyö käynnistyi hankepalaverissa ja perustui toimijoiden valmiuteen kokeilla uutta. Lahjoitusprosessit ja yhteyshenkilöt sovittiin selkeästi, ja toiminta eteni sujuvasti alusta asti.

Linjastohävikin lahjoittamiskokeilu Vantti ja Yhteinen pöytä

Vantin koulujen ruokapalveluissa syntynyttä ylijäämää alettiin lahjoittaa Yhteinen pöytä -verkostolle. Pilotissa kiinnitettiin erityistä huomiota elintarviketurvallisuuteen ja viestinnän selkeyteen. Kokeilu toimi esimerkkinä kunnallisesta kiertotalouden ja sosiaalisen kestävyyden kehittämisestä.

Elintarvikejätteen hyödyntämispilotit

Elintarvikejätteen kompostointikokeilu Sodexo, Dieta, Metropolia ja Helsingin kaupunki

Sodexo halusi kokeilla Metropolian toimipisteellä Vantaalla syntyvän elintarvikejätteen kompostointia Dietan ruotsalaisvalmisteisella Oklin-kompostorilla. Lopputuotetta hyödynnettiin Staran istutuksissa Helsingin puolella ja verrattiin sen vaikututusta kanankakalla lannoitettuun ruusupenkkiin. Lopputulos oli oikein hyvä: syömäkelvoton elintarvikejäte meni hyvään tarkoitukseen ja ruusut olivat pienellä kokeilualueella Oulunkylässä hyvinvoivia ja kiiltävälehtisiä. Kokeilu päätettiin yhteisymmärryksessä Sodexon todettua laitteen toimivaksi, mutta liian hintavaksi hankkia pysyvästi käyttöön.

Paistorasvojen ja kahvinporojen keräilykokeilu Sodexo ja VG-Port

Rasvat ja porot kiertoon – Kiertotalouskäytäntöä oppilaitoskeittiöissä

Sodexon oppilaitosravintoloissa kerättiin käytettyjä paistorasvoja ja kahvinporoja VG-Portin noutopalveluun. Materiaalit jalostettiin uusiutuvaksi polttoaineeksi ja kasvualustaksi. Kokeilu siirtyi osaksi vakituista toimintaa. Yhteistyö käynnistyi hankkeen työpajassa ja osoitti, kuinka pienellä vaivalla voidaan edistää kiertotaloutta.

Ruokahävikin mittauspilotit

Lukeloki-mittaus Helsingin Messukeskuksen ravintolassa

Lukeloki-mittaus Messukeskuksessa – Tietoa hävikin hallintaan


Helsingin Messukeskuksen ravintolassa testattiin Luonnonvarakeskuksen kehittämää Lukeloki-mittausmenetelmää. Pilotissa kerättiin yksityiskohtaista tietoa ruokahävikin määrästä ja lähteistä erityisesti tapahtumaruokailujen aikana. Tuloksia hyödynnetään toiminnan suunnittelussa ja ympäristövaikutusten pienentämisessä.

Ruokahävikin vähentämispilotit

Reseptityöpaja Vantaan kaupunki ja Vantaan Tilapalvelu Vantti

Reseptityöpaja – Nuoret mukaan kouluruoan kehittämiseen
Koivukylän koulussa järjestetyssä työpajassa oppilaat pääsivät kokeilemaan kasviproteiinipohjaisia reseptejä ja arvioimaan ruoan makua, tuoksua ja rakennetta. Työpajan avulla kerättiin palautetta suoraan nuorilta ja tuettiin sekä osallisuutta että hävikin vähentämistä. Maistuvin resepti päätyi jatkokehitykseen Vantin ateriapalveluissa.

Hävikinmittauspilotit Luken työpaketissa

Luken työpaketin pilottien tavoite oli paitsi pilotoida hävikinseurannan mallia ravintoloiden arjessa, myös viedä ruoan kestävyysjohtamisen vinkkejä käytäntöön niin ekologisen, taloudellisen kuin sosiokulttuurisen kestävyyden näkökulmista. Pilottien avulla tavoite oli myös kehittää edelleen hävikin raportoinnissa käytettävää Lukeloki-verkkoalustaa.