Food waste ecosystem:
Pilotit ja kokeilut

Tältä sivulta löydät tietoa Food waste ecosystem -hankkeen piloteista. 

Food Waste Ecosystem -hankkeen pilottikokeiluissa testattiin käytännön malleja ruokahävikin vähentämiseksi ja hävikin hyödyntämiseksi. 

Tutustu hankkeeseen täällä.

Linjastohävikin lahjoittamispilotit

Linjastohävikin lahjoittamiskokeilu Dylan Tiksi ja Vantaan A-kilta

Tikkurilan Dylan-ravintola ryhtyi lahjoittamaan ylijäämäruokaa Vantaan A-Killalle. Kokeilu käynnistyi helposti, sillä molemmilla osapuolilla oli jo valmius toimintaan. Lahjoittaminen jatkuu edelleen ja toimii mallina Vantaan paikalliselle yhteistyölle.

Linjastohävikin lahjoittamiskokeilu Espoo Catering, Sodexo ja Manna-apu

Espoolaiset koulut ja päiväkodit alkoivat luovuttaa kouluruoan hävikkiä Manna-avulle, joka jakoi sen asiakkailleen annospakattuna. Pilotissa kehitettiin omavalvontaa ja kylmäketjun hallintaa. Toiminta vakinaistui vuoden 2025 alussa osaksi Manna-Avun arkea.

Linjastohävikin lahjoittamiskokeilu Palmia ja Stadin safka

Palmian Mäkelänrinteen lukioravintola lahjoitti ruokaa Stadin safkalle. Kokeilu osoitti, että pienellä valmistelulla ja hyvällä yhteistyöllä ylijäämäruokaa voidaan turvallisesti ohjata ruoka-apuun. Pilotista saatiin malli mahdolliselle toiminnan laajentamiselle.

Linjastohävikin lahjoittamiskokeilu Sodexo ja Stadin Safka

Sodexo lahjoitti ruokaa useista helsinkiläisistä kohteistaan Stadin safkan noudettavaksi. Pilotissa hiottiin yhteistyökäytäntöjä, sovittiin noutoreiteistä ja vastuuhenkilöistä, ja toiminta vakiintui nopeasti. Lahjoittaminen havaittiin toimivaksi tavaksi hyödyntää linjastoilta jäänyttä ylijäämäruokaa hyväntekeväisyyteen lahjoitettavaksi.

Linjastohävikin lahjoittamiskokeilu Sodexo ja Yhteinen pöytä

Metropolian Myyrmäen kampuksen Sodexo-keittiö lahjoitti linjastohävikkiä Yhteinen pöytä -toimijalle. Kuukauden mittainen kokeilu toteutettiin tarkasti ohjeistettuna, ja se loi pohjan korkeakouluruokailun ylijäämän jatkohyödyntämiselle.

Linjastohävikin lahjoittamiskokeilu Soupster Family ja Stadin safka

Neljä Soupster Familyn ravintolaa aloitti linjastohävikin lahjoittamisen Stadin safkan ruoka-aputoimintaan. Yhteistyö käynnistyi hankepalaverissa ja perustui toimijoiden valmiuteen kokeilla uutta. Lahjoitusprosessit ja yhteyshenkilöt sovittiin selkeästi, ja toiminta eteni sujuvasti alusta asti.

Linjastohävikin lahjoittamiskokeilu Vantti ja Yhteinen pöytä

Vantin koulujen ruokapalveluissa syntynyttä ylijäämää alettiin lahjoittaa Yhteinen pöytä -verkostolle. Pilotissa kiinnitettiin erityistä huomiota elintarviketurvallisuuteen ja viestinnän selkeyteen. Kokeilu toimi esimerkkinä kunnallisesta kiertotalouden ja sosiaalisen kestävyyden kehittämisestä.

Elintarvikejätteen hyödyntämispilotit

Paistorasvojen ja kahvinporojen keräilykokeilu Sodexo ja VG-Port

Rasvat ja porot kiertoon – Kiertotalouskäytäntöä oppilaitoskeittiöissä

Sodexon oppilaitosravintoloissa kerättiin käytettyjä paistorasvoja ja kahvinporoja VG-Portin noutopalveluun. Materiaalit jalostettiin uusiutuvaksi polttoaineeksi ja kasvualustaksi. Kokeilu siirtyi osaksi vakituista toimintaa. Yhteistyö käynnistyi hankkeen työpajassa ja osoitti, kuinka pienellä vaivalla voidaan edistää kiertotaloutta.

Ruokahävikin mittauspilotit

Lukeloki-mittaus Helsingin Messukeskuksen ravintolassa

Lukeloki-mittaus Messukeskuksessa – Tietoa hävikin hallintaan


Helsingin Messukeskuksen ravintolassa testattiin Luonnonvarakeskuksen kehittämää Lukeloki-mittausmenetelmää. Pilotissa kerättiin yksityiskohtaista tietoa ruokahävikin määrästä ja lähteistä erityisesti tapahtumaruokailujen aikana. Tuloksia hyödynnetään toiminnan suunnittelussa ja ympäristövaikutusten pienentämisessä.

Ruokahävikin vähentämispilotit

Reseptityöpaja Vantaan kaupunki ja Vantaan Tilapalvelu Vantti

Reseptityöpaja – Nuoret mukaan kouluruoan kehittämiseen
Koivukylän koulussa järjestetyssä työpajassa oppilaat pääsivät kokeilemaan kasviproteiinipohjaisia reseptejä ja arvioimaan ruoan makua, tuoksua ja rakennetta. Työpajan avulla kerättiin palautetta suoraan nuorilta ja tuettiin sekä osallisuutta että hävikin vähentämistä. Maistuvin resepti päätyi jatkokehitykseen Vantin ateriapalveluissa.