Osahanke kehittää kaupungin oppimisympäristöjä kokeilualustoiksi, jotka mahdollistavat uusien innovaatioiden syntymisen ja yritysten liiketoiminnan kehittymisen.
Helsingin kaupungin osahanke toteutetaan kaupunginkanslian elinkeino-osaston ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Hankkeen toteutukseen osallistuvat yritysten lisäksi kaupungin oppijat, opettajat sekä pedagogiset ja tila-asiantuntijat.
Hankkeen aikana kehitetään jo olemassa olevia ja uusia oppimisympäristöjä innovatiivisiksi kokeilualustoiksi.
Hankkeen kohderyhminä ovat yritykset, jotka toimivat oppimisteknologian ja tilahallinnan alalla tai fyysisten oppimisympäristöjen kehittämisen parissa.
Yritykset osallistuvat hankkeen toteutukseen ja yhteiskehittämiseen. Konkreettiset kehittämispilotit ja käyttäjälähtöiset kokeilut vaikuttavat yritysten liiketoiminnan kasvuun myönteisesti. Yritykset voivat testata, saada nopeaa ja asiantuntevaa palautetta sekä kehittää edelleen tuotteitaan ja palveluitaan aidoissa käyttöympäristössä.
Hankkeessa panostetaan yritysten ratkaisujen validointiin ja tutkimusyhteistyön tiivistämiseen yritysten ja tki-toimijoiden välillä.
Helsingin kaupungin osahankkeessa on kehitetty EdTech-kokeilukontti TEKLA. Se on tehokas tapa testata ja yhteiskehittää innovaatioita loppukäyttäjien, oppijoiden ja opettajien kanssa. TEKLA on uusi kehittämisalusta, joka mahdollistaa uusien teknologioiden yhteiskehittämis- ja testaustoiminnan toteuttamisen koulujen välittömässä läheisyydessä. Tila mahdollistaa myös tasa-arvoisemman pääsyn uusien teknologioiden pariin.
Hanketta toteutetaan yhteistyöpilottina ja siihen osallistuu useita eri toimijoita. Kehittämiseen osallistuu asiantuntijoita Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.
Yritykset toimivat teknologiapilottien ja yhteiskehittämisprojektien osapuolina yhdessä kaupungin opettajien ja oppijoiden kanssa. Liikkuvaa oppimisen tilaa voivat hyödyntää myös hankkeen yliopistotoimijat osana validointi- ja tutkimustoimintaa.
Helsingin kaupungin kehittämä EdTech-kokeilukontti TEKLA on tehokas tapa testata ja yhteiskehittää innovaatioita. TEKLA on uusi kehittämisalusta, joka mahdollistaa uusien teknologioiden yhteiskehittämis- ja testaustoiminnan toteuttamisen koulujen välittömässä läheisyydessä. Tila mahdollistaa myös tasa-arvoisemman pääsyn uusien teknologioiden pariin.
Hanketta toteutetaan yhteistyöpilottina ja siihen osallistuu useita eri toimijoita. Kehittämiseen osallistuu asiantuntijoita Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.
Yritykset toimivat teknologiapilottien ja yhteiskehittämisprojektien osapuolina yhdessä kaupungin opettajien ja oppijoiden kanssa. Liikkuvaa oppimisen tilaa voivat hyödyntää myös hankkeen yliopistotoimijat osana validointi- ja tutkimustoimintaa.
Hankkeessa kehitetään Stadin AO:ssa vanhempia kampuksia. Kokeilut liittyvät esimerkiksi oppimisympäristöjen tilahallintaan, äänimaisemiin ja melunhallintaan.
Stadin AO:ssa tehdään myös virtuaalitodellisuuteen liittyviä kokeiluja, joiden avulla oppimissisältöjä voidaan lisätä ja rikastuttaa.
Kaupungin monimuotoisiin ja avoimiin oppimistiloihin tarvitaan uusia fyysisiä ja digitaalisia oppimisympäristöratkaisuja. Uusien ratkaisujen avulla olemassa olevat tilat tulevat palvelemaan entistäkin paremmin erilaisten oppijoiden tarpeita.
Tiloissa yhteiskehitetään sähköisiä oppimisalustoja sekä esimerkiksi melu- sekä äänimaisemaratkaisuja ja innovaatiokokeiluja älykkääseen kalustukseen liittyen.
Helsinki Education Hub on EdTech-alan startup- ja innovaatiokeskus. Hankkeessa rakennetaan yhteistyömalleja erityisesti varhaisen vaiheen startup-yritysten ja TKI-toimijoiden välille.
Helsinki Education Hubissa pilotoidaan esimerkiksi käyttäjämäärän seurantaa uusien teknologisten ratkaisujen avulla.
Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksen ja Helsingin luonnontiedelukion yhteiskäyttöisten oppimisympäristöjen toimintamalleja kehitetään yhdessä opiskelijoiden ja oppilaitosten henkilökunnan kanssa.
Yritysten liiketoimintaa kehitetään tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden, kaupunkien, yritysten ja loppukäyttäjien välisen yhteiskehittämisen, konkreettisten kehittämispilottien ja käyttäjälähtöisten kokeilujen kautta.
Kokeilutoiminnassa syntyy ratkaisuja ja palveluja jaettujen yhteiskäyttöisten tilojen hyödyntämiseen sekä niiden turvallisuuteen ja saavutettavuuteen.
Hankkeessa määritellään kokeilu- ja kehittämisalustoja, joissa pilotoidaan uusia yhteistyön malleja ja teknologiaratkaisuja.
Yritykset voivat testata, saada nopeaa ja asiantuntevaa palautetta sekä kehittää edelleen tuotteitaan ja palveluitaan aidoissa käyttöympäristöissä.
Hankkeessa panostetaan yritysten ratkaisujen validointiin ja tiivistetään tutkimusyhteistyötä yritysten ja TKI-toimijoiden välillä.
Hankkeen tavoitteena on, että uudet suomalaisiin oppimisympäristöihin luodut ratkaisut voivat tulevaisuudessa skaalautua myös kansainvälisesti.
”Jakamisella viisautta tuo yhteen oppimisympäristöjä kehittävät yritykset, tutkimus- ja koulutusorganisaatiot, kaupungit sekä tuotteiden ja palvelujen loppukäyttäjät. Hankkeen tuloksena syntyy entistä toimivampi ja vaikuttavampi ekosysteemi alan yritysten liiketoiminnan kehittämiseksi.”
– Projektipäällikkö Marjo Kenttälä