HEVin hankeportfolio

KauKo - Kaupunkiympäristöt kokeilualustana hyvinvointi-innovaatioille

KauKon keihäänkärkenä on yhdessä alan yritysten kanssa kehittää kaupunkiympäristöä liikkumiseen kannustavaksi sekä terveyttä ja hyvinvointia tukevaksi.

Kaupunginosiin perustetaan kokeilualustoja, joilla kehitetään hyvinvointia, terveyttä ja liikkumista edistäviä innovatiivisia ratkaisuja. Hankkeen kokeilut toteutetaan Helsingin kaupungin osalta kaupunkiuudistusalueilla (Malmi, Malminkartano, Kannelmäki, Mellunkylä), jonka lisäksi Espoossa sovelletaan pilottialueena Espoon Kivenlahteen valmistuvaa Laurea-ammattikorkeakoulun uutta kampusta.

KauKossa tavoitellaan innovatiivisia ratkaisuja, jotka luovat uusia markkinoita yrityksille, ja vahvistavat niiden kilpailukykyä. Pitkällä aikajänteellä ratkaisut tukevat kaupunkilaisten hyvinvointia.

Toteuttajat

Helsingin kaupunki
Forum Virium Helsinki
Laurea-ammattikorkeakoulu

Terveysinnovaatioita yli siilorajojen

Hankkeessa vahvistetaan terveysalan innovaatioekosysteemin toimintaa niillä tunnistetuilla osa-alueilla, jotka ovat nykyisen innovaatioketjun puuttuvat tai heikot lenkit tavoitteena TKI-intensiteetin kasvattaminen ja elinkeinoelämälähtöisen innovaatiotoiminnan edistäminen.

Terveysinnovaatioita yli siilorajojen -hanke parantaa tiedon ja osaamisen jakamista, lisää yritysten välistä innovaatioyhteistyötä ja lisää yritysten ja koulutus- ja tutkimusorganisaatioiden välistä yhteistyötä.  

Hankkeen tuloksena vahvistetaan varhaisvaiheen innovaatioiden tunnistamista ja yritysyhteistyötä ja tuodaan hyvinvointialueiden tarpeita yhteiselle tarvealustalle. Hanke luo terveysinnovaatiotoimijoiden ekosysteemikartan sekä tuodaan saataville infrastruktuurit, jotka tukevat tutkimuslaitoksia, hyvinvointialueita ja yrityksiä tarve- ja tutkimuslähtöisen innovaatiotoiminnan edistämistä.

Toteuttajat

Helsingin yliopisto

Aalto-yliopisto

Jakamisella viisautta: yhteiskäyttöiset innovaatio- ja oppimisympäristöt

Hanke vahvistaa yritysten liiketoimintamahdollisuuksia koulutuspalveluiden toimialalla. Kehitystyötä toteutetaan ekosysteemissä, jossa tuotetaan palveluita, tuotteita ja teknologioita yhteiskäyttöön perustuviin fyysisiin sekä virtuaalisiin innovaatio- ja oppimisympäristöihin.

Jakamistalous ja resurssien fiksu käyttö tukee vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyviä tavoitteita. 

Hankkeessa mahdollistetaan yhteiskäyttöisten oppimis- ja TKI-ympäristöjen kehittämisen yhdistämällä usean eri toimijan osaaminen. Hankkeeseen kuuluu neljä osahanketta. 

Toteuttajat

Helsingin Yliopisto
Aalto-yliopisto
Aalto-yliopistokiinteistöt
Helsingin kaupunki

SOLMU – Liikkumisen uudet palvelut pk-seudun solmukohdissa

SOLMU-hankkeessa edistetään kokeiluympäristön kehittämistä liikkumisen solmukohtiin, tarjoamalla tukea tuote- ja palvelukehitykseen sekä auttamalla yrityksiä saamaan aitoa palautetta käyttäjäryhmiltä. Hankkeessa luodaan palvelutarjonnan tarpeet parhaiten huomioivia malleja liikenteen solmukohtien kehittämiselle ja liikkumispisteiden operoinnille.

Tavoitteena on luoda ja kehittää seudullisen älyliikenteen toimijaekosysteemiä, joka luo puitteet toimijoiden alueelliselle aktiiviselle toimijoiden väliselle dialogille. 

Hankkeen kohderyhmänä on pk-yritysten toimijoiden tuote- ja palvelukehityksen nostaminen erityisesti ulkomaisiin markkinoihin nähden riittävän kilpailukykyiselle tasolle.

Toteuttajat

Helsingin kaupunki
Espoon kaupunki
Forum Virium Helsinki

Energiapalvelumalli alueille (ENPA) - yritysten ja kaupunkien energiayhteistyö käytäntöön

ENPAssa kehitetään yrityslähtöinen energiapalvelumalli, joka tukee vähähiilisen ja energiaomavaraisen korttelitason alueellisten energiaratkaisuiden suunnittelua ja toteutusta. ENPAn myötä syntyvässä energiapalvelumallissa yritys tarjoaa asiakkaalle (esim. kaupunki) energiaa palveluna, josta asiakas maksaa kulutuksen mukaan (eikä esim. perustamiseen liittyviä investointeja). Käytännössä järjestely toimii samalla tavalla kuin kaukolämmön ostaminen.

Energiapalvelumalli auttaa kaupunkeja toteuttamaan energiatehokkaita ja vähäpäästöisiä alueita. Energiaomavaraisuuden lähtökohtana on paikallisesti tuotettu uusiutuva energia sekä ylijäämäenergioiden hyödyntäminen. Hanketta toteutetaan todellisissa pilottikohteissa, joissa kartoitetaan erilaisia vaihtoehtoja energiankäyttöön. 

Toteuttajat

Helsingin kaupunki
Metropolia
Espoon kaupunki
Vantaan kaupunki

AIStart - Tekoälyhautomo

AIStart -tekoälyhautomo -hankkeessa mikro- ja pk-yritykset pääsevät parantamaan valmiuttaan tekoälyn hyödyntämisessä liiketoiminnassaan. Hankkeen toimintaan ovat tervetulleita mukaan yritykset, jotka haluavat hyödyntää tekoälyä ja XR-työkaluja kestäviin ratkaisuihin, vaikka yrityksen digitaalinen kypsyys olisi vielä matala. Hankkeessa tarjotaan asiantuntijatukea ja kokeilumahdollisuuksia tuotteiden ja palveluiden kehittämiseksi. Lisäksi hankkeessa etsitään verkostoja yhteistyön, markkinoinnin ja kasvun edistämiseksi.

Matalankynnyksen koulutukset, kehittämisalustat yhdessä paikallisten ja kansainvälisten verkostojen avulla tukevat yrityksen kehittymistä digitalisaation tiellä.

Toteuttajat

Haaga-Helia
Helsingin kaupunki
Espoon kaupunki
Vantaan kaupunki
Metropolia

Digital Creative Industries and Beyond

Hanke tarjoaa alustan digitaalisten ja luovien alojen yhteistyön vahvistamiselle sekä yhteiskehittämiselle. Lisäksi hanke tarjoaa konkreettisia tuki- ja ohjaustoimia aloittelevien ja kansainvälistä kasvua tavoittelevien digitaalisten luovien alojen (AV,  XR, audio, peliala) yritysten liiketoiminnan tehostamiseksi ja tuotannon kasvattamiseksi. 

Hanke tukee luovien alojen toimijoiden kestävää liiketoimintaa, kasvua sekä osaamista edistämällä toimintatapojen ja ratkaisujen kehittämistä, soveltamista ja käyttöönottoa yrityksissä.

Toteuttajat

Helsingin kaupunki
Metropolia
Aalto-yliopisto

Laskeutuvien yritysten palvelut pk-seudulla

Hankkeen tavoite on luoda pääkaupunkiseudusta maailmanluokan osaamiskeskittymä tukemalla  ulkomaisten kasvuyritysten sijoittumista ja asettumista pääkaupunkiseudulle. Yritysten asettuminen pääkaupunkiseudulle vahvistaa jo olemassa olevaa osaamista sekä osaamiskeskittymiä uusilla innovaatioilla.

Hankkeessa luodaan uudenlainen toimintatapa, joka auttaa kansainvälisiä kasvuyrityksiä  kiinnittymään paikalliseen innovaatio- ja yritysekosysteemiin sekä kasvamaan ja toimimaan pääkaupunkiseudulla. 

Hanketta toteutetaan yhteistyössä laajan kumppaniverkoston kanssa, johon lukeutuu Suomen elinvoimaa ja kasvua palvelevat organisaatiot sekä pääkaupunkiseudulla kasvuyrittäjyyttä edesauttavat tahot. 

Toteuttajat

Helsingin kaupunki
Espoon kaupunki
Vantaan kaupunki

Food SystemiCity

Food SystemiCity –ohjelmassa kehitetään systeemisesti kestäviä ruokainnovaatioita urbaanissa ja rakennetussa ympäristössä. Ruoan tuotanto, jakelu, kuluttaminen ja ravinteiden kierrätys on kytköksissä kaupunkielämään: asumiseen, rakentamiseen, liikkumiseen, logistiikan sekä näiden energian tuotantoon ja jakeluun.

Ohjelmassa rakentuu alueellinen ruokajärjestelmä, joka tukee innovaatioiden ja liiketoiminnan kehitystä. Isot ja pienet toimijat saavat tukea yhteistyön muodostamiseen ja innovaatioiden kehittämiseen sekä pilotointiin.

Työn tuloksena syntyy uutta kestävää liiketoimintaa ja yhteistarjontaa kehittäviä tiimejä sekä niiden kaupallistamia systeemisiä tuote- ja palveluratkaisuja maailmanmarkkinoille.

Toteuttajat

Helsingin Yliopisto
Metropolia
LUKE
Aalto-yliopisto
VTT

Food waste ecosystem - ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen

Food waste ecosystem luo pääkaupunkiseudulle uudenlaisen ja verkostomaisen toimintatavan, jonka myötä ruokahävikki vähenee, ja sitä voidaan hyödyntää tehokkaammin. Hanke tuo yhteen ruoka- ja kiertotalouden yritykset, oppi- ja tutkimuslaitokset sekä ruoka-aputoimijat. Yhdessä kehittäminen luo mahdollisuuksia uusien yritysideoiden synnylle.

Hankkeessa selvitetään yritysten mahdollisuuksia rakentaa ja kehittää liiketoimintaa syömäkelvottomasta hävikistä ja elintarvikejätteestä. Työn tukena hankkeessa mitataan elintarvikejätteen määrää ja laatua. Tulokset edistävät ymmärrystä siitä, miten elintarvikejätettä voidaan jatkojalostaa kaupalliseen käyttöön. 

Työ tukee pääkaupunkiseudun kuntien kestävää kehitystä sekä hiilineutraaliustavoitteita ja  EU:n kestävän kehityksen tavoitteita.

Toteuttajat

Vantaan kaupunki
Laurea
LUKE
Helsingin kaupunki

Pääkaupunkiseudun pelialan keskittymä pk-yrityksille

Hanke luo pienille ja keskisuurille pelialan yrityksille puitteet uudelle ja kestävälle liiketoiminnalle:  Tavoitteena on vahvistaa Suomen asemaa maailmanluokan pelialan osaamiskeskittymänä, ja houkutella kotimaisia ja ulkomaisia sijoittajia osaksi toimintaa. Lisäksi hankkeessa pyritään kasvattamaan pelialan pk-yritysten määrää, laatua, yhteistyötä sekä työllistämisvalmiutta.

Espooseen luodaan pelialan keskittymä eli GameHuB.
GameHub tarjoaa peli- ja luovien alojen startup-yrityksille työskentely- ja kokoontumistiloja, joissa tarjotaan käytännön tukea ja kiihdyttämö- ja hautomopalveluita.

Uusi toimintamalli tukee laajempaa liiketoimintakehitystä luovilla aloilla ja tarjoaa mahdollisuuden yhteistyölle.

Toteuttaja

Espoon kaupunki

Kiertotalot

Hanke edistää pääkaupunkiseudun rakentamis- ja kiinteistöalan siirtymää kohti hiilineutraalia kiertotaloutta. Hankkeen tavoitteena on tukea kestävien ja kiertotalouden mukaisten ratkaisujen syntyä, edistäen samalla olemassa olevan rakennuskannan mahdollisimman tehokasta käyttöä. Tarkoituksena on, että olemassa olevaan rakennuskantaan käytetyt luonnonvarat pysyvät kierrossa mahdollisimman pitkään sekä pidentämällä rakennusten elinkaarta että edistämällä purkaessa syntyvän materiaalin uudelleenkäyttöä.  

Toteuttajat

Espoon kaupunki
Helsingin kaupunki
Vantaan kaupunki
HSY

Kestävän tulevaisuuden kaupunginosat

Kestävän tulevaisuuden kaupunginosat -hanke luo ratkaisuja, joiden avulla vastataan yhteiskunnallisiin haasteisiin erityisesti vihreää siirtymää tukevien ratkaisujen kautta. 

Hankkeessa syntyy kokeiluympäristöjä, joissa kehitetään paikallisuuteen, omavaraisuuteen ja fossiilittomuuteen perustuvia rakennetun ympäristön ratkaisuja. 

Espoon kaupunki toteuttaa hanketta yhteistyössä edelläkävijäyritysten kanssa.
Ratkaisut koskettavat ensisijaisesti Espoossa sijaitsevia kaupunginosia, mutta tavoitteena on, että ratkaisut ovat jatkossa sovellettavissa myös muualla Suomessa ja maailmalla. 

Toteuttaja

Espoon kaupunki

Pääkaupunkiseudun haastemoottori

Suuret kaupungit kohtaavat tulevaisuudessa monimutkaisia ja toimialarajat ylittäviä haasteita. Espoon ja Vantaan kaupungit vastaavat näihin haasteisiin Pääkaupunkiseudun haastemoottori -hankkeella. Pääkaupunkiseudun haastemoottori kehittää yhdessä kaupunkien toimialojen kanssa ratkaisuja kestävän kaupunkikehityksen ja sosiaalisen kestävyyden haasteisiin. Hankkeessa kehitetään toimintamalli, jossa kerätään, muotoillaan ja priorisoidaan kaupunkien kehityshaasteita. Toimintaa kehitetään avoimessa prosessissa yhdessä yritysten, TKI-toimijoiden ja yliopistojen kanssa.

Haasteiden määrittelyssä tavoitellaan holistisempia hallintokuntarajat ylittäviä kokonaisuuksia, jotka mahdollistavat uusia ja innovatiivisia ratkaisuja. Samalla luodaan ketterä yhteiskehittämisen malli, jossa yritykset ja muut sidosryhmät voivat osallistua kaupungin eri toimialojen haasteiden määrittelyyn, muotoiluun ja ratkaisuun – ja kehittää samalla omaa liiketoimintaansa. 

Toteuttajat

Espoon kaupunki

Vantaan kaupunki

Vaikuttavat ekosysteemit - tuloksellisen klusterikehittämisen reseptit

Hanke kehittää uusia yhteistyön mahdollisuuksia ekosysteemitoimijoiden välille kaupunkien elinvoiman sekä yritysten toimintaedellytysten ja kasvukyvyn vahvistamiseksi. 

Tarkoituksena on luoda yritysklustereita sekä innovaatioekosysteemejä, joissa pk-seudun kaupungit kehittävät laaja-alaisesti toimintoja yhteistyössä haasteiden ratkaisemiseksi.



Toteuttaja

Vantaan kaupunki

Avoimen innovaation edistäminen rakennetussa ympäristössä - innovaatioista käytäntöön

Hanke tukee pääkaupunkiseudun muodostumista maailman parhaaksi kokeilu- ja innovaatioympäristöksi. Tavoitteena on luoda innovaatioista käytäntöjä ja edistää avoimia innovaatioita rakennetussa ympäristössä.

Hankkeessa luodaan systemaattisen kokeiluyhteistyön toimintamalli, jossa rakennettu ympäristö toimii kokeilualustana. Kokeilualustalla toteutetaan innovatiivisten hankintojen toimintamalli, joka vahvistaa tiedonvälitystä sekä innovaatioiden skaalaamista kaupunkien välillä.

 

Toteuttaja

Vantaan kaupunki

HEVi - Pks-ekosysteemisopimuksen koordinaatiohanke

Pääkaupunkiseudun ekosysteemisopimuksen koordinaatiohanke luo puitteet Pääkaupunkiseudun innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen toteuttamiselle Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungeissa vuosien 2024-2027 aikana.

Tavoitteena on vahvistaa pääkaupunkiseudun elinkeinoelämän kestävän kehityksen mukaista innovaatio- ja liiketoimintaa, innovaatiojärjestelmiä sekä näitä tukevia palveluita ja rakenteita yhteistyössä seudun TKI-toimijoiden kanssa.

 

Toteuttajat

Helsingin kaupunki
Espoon kaupunki
Vantaan kaupunki